Ябълката: най-полезния плод за здраве

Ябълката е най-полезният плод за здравето и красотата


Защо считат ябълката за най-полезния плод


Точния отговор е, че именно в ябълките комбинацията от полезни елементи е най-удачна за нуждите на човешкия организъм.

Съдържа витамин С, укрепващ имунната система и флавоноиди - антиоксиданти, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания.


Още за ползите от ябълките

Една ябълка има 80 калории, но може успешно да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.

Ябълка и здраве

Съдържат значително количество феноли, които регулират нивото на холестерола - намаляват 'лошия' холестерол и повишават 'добрия'.

Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, рушащи зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от невродегенеративни заболявания на мозъка (Паркинсон, Алцхаймер).

Всекидневната употреба на ябълки способства за намаляването на нивото и на респираторните заболявания, включително астмата.


Причини да ядем повече ябълки

А ето и няколко причини, свързани с красотата и здравето, които следва да ни мотивират да ядем ябълки по-често.

Ябълка и здраве

Ябълките са пълни с фибри, за доброто функциониране на стомаха и червата, а това ги прави особено важни и полезни.

Фибрите в ябълките помагат и за бавното освобождаване на захарта в тялото и така помагат за поддържането на нивото на кръвната захар в норма, без резки покачвания и спадове.

Източник са на фитохимикали - антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и състаряващите ни влияния от околната среда.

Ябълките (и ябълковият сок) са най-добрият източник на минерала бор, който подпомага растежа на костите.

Пектина в тях помага и понижава нивото на лошия (LDL) холестерол.

Ябълките подпомагат перисталтиката на червата.

Ябълките са от полза за простатата.

Високото съдържание на фибри - в ябълките те са наистина много - е от полза за понижаване на риска от инсулт, диабет тип 2 и астма.

Ябълките намаляват риска и от развитие на рак на черния дроб.

Според данните от изследване, проведено в университета „Корнел” ябълките понижават риска от развитие на рак на гърдата. Изчисленията сочат, че този риск намалява в 17% от случаите при консумация на 1 ябълка на ден. Рискът се понижава с 39% при консумацията на 3 ябълки на ден и с 44% при шест ябълки дневно.

Ябълките ще ни помогнат да се предпазим от преждевременната поява на бръчки и ще стимулират растежа на косата благодарение на съдържащия се в тях процианидин В-2.

Ябълките са чудесен помощник за отслабването, защото високото съдържание на фибри подпомага по-доброто храносмилане. Има изследвания, резултатите от които сочат, че дори консумацията на 1 ябълка дневно ще ни помогне да отслабнем.


От Библията знаем, че Адам и Ева са били изкушени с ябълка

Добре известният ни от древността плод е широко разпространен.

Адам и Ева - ябълка и здраве

Ябълката не съдържа мазнини, натрий и холестерин.

За приготвянето на 3 литра ябълков сок са необходими 36 ябълки.

Известни са повече от 7 500 култивирани видове ябълки. Най-тежката ябълка в света е била с тегло 1.3 кг.

Нютон открил идеята за всеобщото притегляне, като видял ябълка да пада от дървото. И до ден-днешен въпросното дърво може да се види в Кембридж, Великобритания.