Водата - преди, по време или след храна

Водата - преди, по време на или след хранене, ядене, други напитки и течности
Кога пиете вода - преди или след ядене

Съвременната диетология не може да даде еднозначен отговор на въпроса 'Кога е най-полезно да пием вода - преди или след хранене'.

Много хора приемат вода или различни напитки по време на хранене. С времето се оказва, че това съвсем не е здравословно за организма.

Ако пиете вода или други напитки след хранене

Тези, които са загрижени за здравето си, започват да пият течности, след като се нахранят. Сега обаче, става ясно, че всъщност, вода трябва да се пие, преди да сте закусили, обядвали или вечеряли.

Водата преди или след хранене

Смята се, че течностите, изпити, след като се нахраним, разреждат стомашния сок и той не изпълнява прецизно преките си 'задължения'.

Храната в стомаха не се смила и на задстомашната жлеза, черния дроб и жлезите с вътрешна секреция на тънките черва им се налага да синтезират допълнително количество секрет, изтощавайки поради тази причина организма и отслабвайки имунната ни система.

Претоварването на секреторния механизъм на дванадесетопръстника и стомаха води до бавно храносмилане, стимулира се образуването на газове, киселинността се понижава, появява се гастрит и язва.

Ако пиете вода или други напитки преди хранене

Водата активизира храносмилането, пречиства стомаха от остатъци на несмляна храна, засищаме се с по-малко количество и организмът има възможност да работи така, както му е отредено природно.

Водата преди или след хранене

Вода трябва да се пие преди хранене, съветват привърженици и това да става 10-15 мин., а ако се приема сок 20-25 мин. преди яденето.

Водата се разрешава да се консумира след определен период от време след храненето, в зависимост от това, което сте приели:

- 20 минути след плодове
- 2 часа след бавни въглехидрати (каши, ориз, макарони, хляб)
- 5 часа след месо и риба

Ако ви е трудно да спазвате тези съвети, 'дъвчете' водата по време на хранене, т. е. следвайте древното китайско правило: 'водата трябва да се яде, а храната - да се пие'.

Никога не приемайте студени напитки заедно с храната

Студената течност ускорява храносмилането от 5 часа до 20 минути.

Водата преди или след хранене

Tова означава, че половин час след като сте се нахранили отново ще усетите, че сте много гладни. Това е и причината заведенията за бързо хранене масово да предлагат студена кола или сок с храната.

Решете сами - 'преди' или 'след', важното е да не е 'по време на' ...