Добавка Е621 натриев глутамат овкусител

Опасна хранителна вкусова добавка Е621 (Е621) натриев глутамат овкусител храна
Ресторантьорите я познават доста добре


Опасната хранителна съставката Е621 се съдържа в готовите супи, колбаси, кренвирши, чипсове, бира, консервите и много други храни.

Натриевият глутамат подобрява вкуса и аромата на храните, което води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло.


Открит е през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае

Водният му разтвор има вкус на месен бульон. Безвредната доза за тялото на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца - не повече от 0,5 гр.

Добавка Е621 натриев глутамат овкусител

Днес в света се употребяват около 900 хиляди тона годишно от тази 'чудодейна' добавка, която преобразява вкуса на обработените храни.

Предозирането на Е621 се нарича 'синдром на китайския ресторант' и симптомите са сънливост, мигрена, нарушаване на зрението, лош хормонален баланс, сърцебиене, гадене, слабост, световъртеж и др.


Четете информацията на опаковката на продукта

Натриевия глутамат прави храните 'вкусни' и не можем да спрем да ядем различни боклуци като фаст-фуд, чипс, снакс, готови супи и пр.

Добавка Е621 натриев глутамат овкусител храна

Хранителната добавка Е621 предизвиква привикване, т.е. започваме на подсъзнателно ниво да предпочитаме продукти, които го съдържат.

Негативните последици от употребата на Е621 е, че рецепторите на езика, с течение на времето влошават вкусовото ни възприемане.

Натриевият глутамат увеличава апетита и кара хората да преяждат. Това води до пристрастяване, затлъстяване и много др. заболявания.

Добавка Е621 натриев глутамат овкусител храна

Добавката лесно прониква в кръвта, променя гените и вкусовите ни усещания. С две думи - с цел гарантирана печалба бавно ни убиват.

Лабораторни опити с бели мишки, които редовно похапвали храна с натриев глутамат, завършили с трайното ослепяване на животинките.

В психодиспансерите понякога се използва за да превъзбуди клетките на главния мозък и да го активира бързо при някои от заболяванията.

Вместо да бъде бракувана дадена стока, в нея се добавя натриевият глутамат Е621. Така храната става още по-вкусна, ядем и не можем да се спрем, защото е като 'наркотик' за нашите вкусови рецептори.

Добавка Е621 натриев глутамат овкусител храна

Готвачите-гастрономи разглеждат прекалената употреба на Е621 като 'хитруване', а някои от по-големите догматици го избягват напълно.


Искам още и още ... какво представлява добавката Е-621

Мононатриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Това е вид овкусител - сол на натрия и глутаминовата киселина.

Добавка Е621 натриев глутамат овкусител храна

В началото при откриването му, органично е извличан от водорасли, за да предаде допълнителен 'вкус' към някои иначе безвкусни храни.

Е 621 предизвиква непреодолим 'апетит' към храните, към които се добавя. Реакцията на организма към тези храни е както към сладкото.

Употребата му в хранителни продукти води до състояние, познато на наркоманите - пристрастяване към конкретния вид храна или напитка.

Най-тревожното е, че в повечето случаи не се изписва на опаковките. Намалете влиянието на E621, като хапвате плодове и зеленчуци.

Избягвайте най-различните разновидности на пакетираните храни и подправки и бързи закуски, заменете ги с домашно приготвена храна.


Натриевият глутамат е съставна част от човешките белтъци и е важна за функционирането на мозъка ни.На практика не е необходимо да се добавя в храната, защото организмът може да си я произвежда сам.

Съдържа се естествено в морските водорасли, ферментирали соеви продукти и дрождите. В малки дози го има в домати, пармезан и гъби.