Топ 10 избор на най-полезни риби в света

Топ 10 избор на най-полезните риби, речни и морски дарове в света, морски деликатеси, морски обитатели, еко меню, риба тон, сьомга, стриди, сардини, пъстърва, миди, чар, барамунди, раци, калмари, октоподи
Най-добрите възможности за избор на риба


Риболовът днес е в колапс. Рибните популации не успяват да се възстановяват със същата скорост, с която човекът ги унищожава.

Човечеството не се справи със заплахата от прекомерния риболов.


Изменението на климата и замърсяването също убиват рибите

Съществуват места по света, които предлагат среда за рибите, която още е свободна от промишлени замърсители, като живак и диоксини.

Топ 10 на най-полезните риби и морски дарове в света

Морските обитатели по тези места са чисти от вредни вещества и съдържат по-високи нива от така полезните омега-3 мастни киселини.


Избор на риба, морски и речни дарове за вечеря - меню Топ 10

• Риба тон от западните райони на САЩ и Канада

Бял тон - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Срещу мнения които повтарят, че в рибата тон има прекалено много живак, трябва да знаете, че съществува и така нареченият бял тон.

Уловена в западните американски и канадски води, в тази риба тон има по-ниски нива на живак от същия вид, уловена в други части на света. Това се дължи на факта, че тези риби обикновено са по-млади и затова са имали по-малко време да погълнат живачната отрова.


• Сьомга от Аляска

Сьомга - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Дивата сьомга е по-полезна, отколкото тази, отглеждана във ферми.

И двете разновидности на рибата имат приблизително еднакви нива на омега-3 мастни киселини, но в отглежданата изкуствено сьомга два пъти повече са нездравословните наситени мазнини.


• Отглеждани във ферми стриди

Стриди - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Стридите с добро качеството, освен че трябва да бъдат отгледани във ферма, не бива да ги слагате в найлонова торба, а в хартиена.

Ако ги купувате живи, което е най-добрият вариант, добре е да сложите малко пръст върху стридите – тя ще ги запази най-добре.


• Уловени в Тихия океан диви сардини

Сардини - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

През 1950-те год. тихоокеанските сардини на практика са изчезнали. Това е една от най-добрите риби, ако можете да си купите в момента.


• Дъгъвидна пъстърва от ферма

Пъстърва - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Дъговидната пъстърва е вкусна риба и една от най-достъпните на пазара. Предпочетете тези от ферма, защото при дивите, най-често срещащи се в езерата, са с високи нива на замърсяване от химикали.


• Отглеждани във ферми миди

Миди - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Те са богати на желязо и са добър източник на цинк, фосфор и йод, както и на витамините А и D. И можете да ги сготвите за три минути.


• Арктически чар

Чар - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Този вид риба не е толкова известен, колкото близките си побратими - пъстървата и сьомгата, но е популярен сред майстор готвачите. Намира се в арктическите води около Канада, Исландия и Норвегия.

Ако не можете да намерите риба от тези райони, купете си от ферма - има шанс да е по-чиста от вредни вещества, пред уловена в океана.


• Отгледани във ферма барамунди (австралийски лаврак)

Барамунди (австралийски лаврак) - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Също толкова непозната за много от нас е рибата барамунди.

Тя живее в сладководни води в района на Австралия. Купете си обаче такава, отглеждана в изкуствени ферми - най-често рибата живее на вегетарианска диета и няма вредни вещества (има ферма до Бургас).


• Диви морски раци отшелници

Раци - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Раците все по-често намират място на трапезата ни, най-често под формата на ролца. За съжаление, които се продават в магазина, идват от местообитания, застрашени от замърсяване и унищожаване.

Смята се, че най-полезните раци идват от района на американския щат Орегон, където се ловят не с мрежи, а с помощта на капани.


• Диви калмари от Атлантика

Калмари - Топ 10 на най-полезната риба и морски дарове в света

Испанците ги ядат на паеля, японците на суши, а българите пържени.

Ако не ги пържите, а задушите на тих огън, ще хапнете здравословна морска храна, пълна с Омега-3 мастни киселини и витамин В2 и В12.