Растения и билки, които пазят от комари

Растения и билки, които пазят от комари, а те при ухапване пренасят болести и зарази. Как да се предпазим от комари.
Растения, които гонят комарите


Ако не искате комари да ви унищожат топлите летни нощи, засадете в градината, на балкона или на прозорците тези ароматни билки.

Някои от тях можете да използвате и в кухнята и разбира се, освен комари, те гонят и други насекоми. Как да се предпазим от комари.


Комарите са много в гористи местности и край водни басейни

Комарите при ухапване пренасят много болести и зарази - пазете се.

Кръвопиецът се впива с безпогрешна точност там, където кожата е по-тънка и пулсира кръвоносен съд. Смукалцето му пуска слюнка. Тя се смесва с кръвта на човек и я разрежда. В нея има и специфични белтъци, които причиняват обрив и сърбеж. Ако човек е силно алергичен и е зверски нахапан, може да получи позиви за повръщане и разстройство. Алергиите към комар обаче са редки. Изразяват се в по-обширно зачервяване около ухапването и по-силен сърбеж.

Пъпката не бива да се чеше, защото отровата се разнася и сърби повече. По-добре е ухапаното да се намаже със салицилов, ментолов или камфоров спирт. Той успокоява зачервеното, а понеже се изпарява бързо и охлажда, успокоява макар и за кратко сърбежа.


Тези билки си заслужава да имате в дома си това лято

• Босилек
Босилек - предпазва от комари

Най-добрата възможна защита от комари е босилека. Тази билка е и отлична добавка в различни сосове и салати. Билката трябва да има достатъчно слънце и редовно да почиствате листата. Когато се появят цветя, трябва да ги извадите, за да имат добър вкус листата.

• Мента
Мента - предпазва от комари

Лесна е за поддръжка и бързо се разпространява и е препоръчително да я насадите в саксия. Силният и освежаващ аромат ще прогонва комарите, но и можете да се насладите на вкусен леден чай от мента.

• Маточина
Маточина - предпазва от комари

Растат във формата на храст и има скромни изисквания - вирее и на слънце и на сянка. Нейните листа могат да послужат за чай и преследва всички насекоми, особено комари от двора или терасата.

• Лавандула
Лавандула - предпазва от комари

Освен, че във вашата градина или тераса ще придаде специален летен вид, лавандулата с миризма си се бори с комарите и други насекоми. Тя има интензивен аромат, поради който това лято ще можете да се насладите на всеки момент, без досадните насекоми.

• Цитронела или лимонена трева
Цитронела  или лимонена трева - предпазва от комари

Много натурални балсами против насекоми съдържат масло от цитронела. Когато запалите свещи или фенери с цитронела в двора, комарите веднага ще ви оставят на мира. Това растение стига до 3 метра височина, но дразни кожата и причинява алергична реакция ако на листата се счупят връхчетата, затова използвайте ръкавици.

• Невен
Невен - предпазва от комари

Много полярни през летните месеци невенът може да се намери в саксии, но малко хора знаят, че той пази и от комари. Градинарите го ползват, за да пазят растенията от други насекоми, но с комарите се справят най-добре. Миризмата им е толкова силна дори и за хората.

• Коча билка или бабица - котешка трева 'наркотик'
Коча билка или бабица - котешка трева 'наркотик' - предпазва от комари

Знаем, че котките я обичат и че се използва като лекарство, но слабо познато е действието срещу досадните комари. Натуралното масло в листата е много по-ефективна от различни спрейове против комари. Посадете го а верандата, но внимавайте да не ви навестяват котки.

• Хризантеми
Хризантеми - предпазва от комари

Миризмата на хризантемите може би е най-успешна, за да предпази от присъствието на комари и да ги прогони. Хризантемата е важна като изключителен природен инсектицид. Тя атакува нервната система на всички насекоми и инхибира женски комари от ухапване.


1 седмица преди курорт в гористи местности и край водни басейни, започнете да пиете по 10 зрънца от хомеопатичния препарат блатен ледум. Неговият аромат отвращава комарите. Ако сме си взели дозата Ledum palustre 9CH, комарите ще бягат като дявол от тамян.