Новите енергийни вампири, не само хора

Новите енергийни вампири не са само хора, а по-често са навици. Как да разпознаем истинските енергийни вампири и как да се защитим от тях
Кое от ежедневието ни изстисква енергията


Всички баби казват, че животът по тяхно време е бил много по-труден. Не са имали перални и съдомиялни, готвели са всеки ден, гледали са по поне две деца с пелени, дядовците ни са работели много и са помагали малко (да не кажем никак) в домашната работа.

Защо тогава, въпреки всички улеснения (памперси и готови пюрета), които имаме, сме по-изморени и по-стресирани от родителите си.


Енергийните вампири по-често са навици, отколкото хора

Защо тогава, въпреки всички улеснения, които имаме, сме по-изморени и по-стресирани от родителите си?

Новите енергийни вампири не са само хора

Неусетно и неуморно, всеки ден, навиците взимат от енергията ни, от жизнеността и от здравето ни, за да се чувстваме по-стари и по-уморени от 300-годишни костенурки още преди да навършим 40.


• Разстоянията са по-големи

Преди години големите градове не са били толкова големи. Времето прекарвано в път, е било по-малко. Не е имало толкова автомобили и бавните коли всъщност са стигали до крайната си точка по-бързо.

Новите енергийни вампири не са само хора

В един средно голям град, какъвто е София, човек прекарва в задръстване по около 1 час на ден. 'Висенето' обаче няма нищо общо с почивка, защото шофирането е напрягащо цялото тяло занимание и затова не е никаква изненада, че прибирането до вкъщи ни изтощава.


• Семействата са по-малки

До преди двадесетина години няколко поколения си съжителстваха (спокойно) в едно жилище. И ако понякога тази пренаселеност е изтънявала нервите, то в повечето случаи домакинството и грижата за децата (които отнемат най-много от енергията), се е вършело от поне две жени (бабите ни са разчитали на свекърви, сестри и лели).

Новите енергийни вампири не са само хора

Сега бързаме да се отделим, защото копнеем за независимост, приемаме с насмешка или досада съветите на родителите си и се опитваме да сме идеални майки, съпруги и домакини всеки ден.


• Разпределението на деня

Работното време от 9:00 до 18:00 като че ли ни дава възможност да се наспим сутрин, защото времето за ставане все така остава някъде около 6:30 - 7:00 сутринта, както е било преди.

Новите енергийни вампири не са само хора

Но вместо да излезем веднага за работа и да приключим със задълженията до 17:00, ние изгубваме един час в придвижване, работим до 18:00 и после се прибираме още час до вкъщи. А за да успееш да свършиш всички домакински и домашни задължения, за които споменахме по-горе, че няма кой да помага, са нужни поне още 2 часа. Лягането вече е не по-рано от 23:00 и всъщност се оказваме с до два часа по-малко сън от родителите си във времена, в които стресът и задачите категорично са повече, отколкото са били преди.


• Новите технологии

И последния по ред, но май първия по сила 'енергиен вампир' от всекидневието ни. Колко често сте оставали до след полунощ, за да догледате филм, да играете игра или да дочетете още някоя статия?

Новите енергийни вампири не са само хора

През деня, вместо да почивате, чакайки на опашка или возейки се в градския транспорт, ангажирате ума и тялото си с мобилен телефон.


Така че следващият път, когато посегнете към мултивитамините, кафето, стимулиращите напитки или храната, по-добре помислете как да промените начина си на живот така, че не изцежда силите ви.