Мурсалски чай - ползи за всяка възраст

Мурсалски чай – природно лекарство и билка за всяка възраст, планински чай
Чудодейна билка с несравнима лековита сила


Знаете ли къде има най-много хора столетници у нас? В Родопите.

Местните твърдят, че освен гените, чистия въздух и истинско мляко, здравето и дълголетието си планинците дължат и на мурсалския чай.


Мурсалският чай е уникална лечебна билка

Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла, се счита за едно от чудесата на Родопи планина и природно лекарство.

Мурсалски чай, планински чай

Мурсалският чай расте в планински райони над 1400 м. в Мурсалския дял на Родопи планина, Пирин и планината Славянка (Алиботуш).

Той е белезникаво, достигащо до 50 см. растение, с фина мъхеста обвивка. Цъфти в жълто през юни-юли. Използва се надземната част.

Билката е богата на 22 микроелемента - калций, магнезий, калий, натрий, цинк, мед, селен, желязо, кобалт и др. Съдържа флавоноиди (противомикробно и антиоксидантно действие), танини, терпеноиди, етерични масла, феноли, иридоиди, олеанова киселина и мн. други.


Качествен чай се преви с цели светлозелени стръкове

Едно стръкче е достатъчно за чаша чай. Вари се на тих огън 5 мин. и се прецежда. Притежава много приятен фин вкус и аромат на мента.

Мурсалски чай, планински чай

Вкусът му го прави приятна и полезна напитка дори за деца. Може да се пие и студен, леко подсладен с мед, вкусен е и без подслаждане.

Традиционно се използва при кашлица и възпалено гърло, бронхит, грип и астма. Установено е отлично действие при деца и възрастни с хиперактивност и дефицит на вниманието, както и при депресии.

Действа противовъзпалително на жлъчните пътища и възстановява функцията на черния дроб. Спомага и за детоксикация на организма. В тези случаи се препоръчва 6 - 7 стръка да се варят в литър вода за 3 минути и отварата да се пие по 100 - 120 мл. преди всяко ядене.

Деца и възрастни могат да използват мурсалски чай и при чревни инфекции поради противовъзпалителното му действие, но при разстройство не се подслажда със захар, мед и други подсладители.

Съставът му го прави силен антиоксидант и мощно антимикробно, антианемично, противовъзпалително и укрепващо средство, забавя стареенето, засилва имунната система и повишава потентността.

Действа добре и върху цялата пикочо-полова система, има пичогонно действие, с което изхвърля токсините от организма. Това го прави безценен и за хората със сърдечно-съдови болести и високо кръвно.

Мурсалският чай предотвратява развитието на някои видове ракови клетки в организма и предпазва от появата на атеросклероза.

Мурсалският чай е приложим при редица други заболявания - бронхит и бронхиална астма, при кашлица, възпаление на сливиците и грип.


Гърците открили лековити му качества, култивират го и го изнасят, затова на места по света е известен и като гръцки планински чай.