Как сами да не увреждаме бъбреците си?

Вредни навици и как сами да не увреждаме бъбреците си


Най-най-важните органи в тялото ни

Нашите бъбреци са едни от органите, без които тялото няма как да живее. Бихме могли да се справим без далак или без апендикс, но без бъбреци, за съжаление, няма как да оцелеем.

През бъбреците се филтрира кръвта, в тях се произвеждат хормони, абсорбират се минерали, произвежда се урина, премахват се токсини от тялото и се неутрализират киселините.

Тихите заболявания

Увреждането или хронично затруднената функция на бъбреците влияе изключително зле на организма. Ако бъбреците са увредени твърде дълго време без да подозирате, това неминуемо ще рефлектира негативно върху цялостното здраве.

Затова е важно да се обръща внимание на всяка промяна, свързана с бъбреците.

Заболяванията на бъбреците се наричат още 'тихи заболявания' заради трудно разпознаваемите им симптоми.

Ето защо е важно да се грижим за тях и да не правим някои неща, с които им вредим.

Кои са най-лошите навици, с които вредим на бъбреците си?

• Не пием достатъчно вода

Най-важната функция на бъбреците е да филтрира кръвта и да премахва токсините и отпадните материали от организма.

Когато не пиете достатъчно течности през деня, токсините се натрупват и причиняват сериозни щети на организма.

• Консумираме много сол

Тялото ни се нуждае от натрий и сол, за да работи правилно. Но количествата, необходими за жизнените процеси, са много малки.

Чрез пресоляване на ястията ние поглъщаме твърде големи количества натрий, който затормозява естествените процеси в клетките и причинява задръжка на течности.

Това се отразява зле на бъбреците и с времето те престават да могат нормално да извеждат излишните течности от тялото.

Това води след себе си куп здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност, дори риск от инфаркт или инсулт.

• Прекаляваме със сладкото и захар

Изследванията показват, че хората, които консумират повече сладко са с по-висок риск от поява на белтък в урината. Това е ранен признак за това, че бъбреците не работят както трябва.

• Твърде много животински протеин

Консумацията на протеини е важна, но в определени граници. Ако злоупотребявате с месото и месните продукти, това може да затрудни работата на бъбреците и да доведе до увреждане с времето.

• Допускаме дефицити от витамини и минерали

Яденето на натурална и питателна храна е важно не само за цялостното здраве, но и за бъбреците конкретно. Витамин В6 и магнезий, специално, са много важни за бъбречното здраве.

• Лишаване от сън

Знаем колко е важен сънят. Хроничното недоспиване и безсъние са свързани с много заболявания, в това число и бъбречни.

През нощта тялото има способността да възстановява тъканите си. Ако непрекъснато сме недоспали, това се отразява с времето върху всички органи и системи.

• Злоупотреба с кофеин

Някои хора пият по няколко чаши кафе на ден. Важно е да се помни, че кофеинът не е безобидна съставка и не трябва да надхвърля определено количество. За норма се считат 1 до 2 чаши кафе на ден.

• Прекаляване с болкоуспокояващите

Медикаментите се филтрират също през бъбреците. Така че, и с техните дози трябва да се внимава много, особено с тези, предоставяни без рецепта. Много хора пият по няколко болкоуспокояващи хапчета наведнъж или през кратък интервал от време, което изключително много влияе на бъбреците в негативен план.

• Злоупотреба с алкохол

Да се наслаждаваме на чаша бира или вино на ден си е направо здравословно. Но както всяка злоупотреба, така и тази с алкохола е крайно вредна за организма.

Бъбреците, както и черният дроб се затрудняват с преработката на голямото количество алкохол, което застрашава работата им.

При тежки алкохолни натравяния може да се стигне дори до кома и внезапно спиране функционирането на бъбреците.

• Често отлагане на ходенето до тоалетна

Чували ли сте изречението: 'Голям човек си, можеш да стискаш!'. Това е толкова погрешно, колкото и да задържите дъха си твърде дълго.

Честото задържане на урина предизвиква нейното обратно навлизане в уринарния тракт, съответно всички отпадни токсични вещества се връщат навътре и могат да предизвикат инфекции.

Количеството урина предизвиква увеличено налягане върху бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност, инконтиненция, камъни в бъбреците.