Колко чаши с вода трябва да пием на ден

Колко точно чаши с вода трябва да пием на ден според теглото за изчистване от токсини, хидратация, дехидратация, жива вода от бутилка 'Флашка', воден калкулатор
75 % от масата на тялото ни се състои от вода


Водата е основната хранителна съставка за организма ни, без която се дехидратираме и не можем да живеем повече от няколко дни.

Всички знаем колко ценна и важна е водата за процесите в тялото.


По колко вода трябва да пием на ден?

20 милилитра на килограм телесна маса, при нормално състояние. Ако сте 70 кг., препоръчителен дневен прием на вода е около 1,4 л.

При спортуващите хора препоръчителната доза е 30 мл/кг, а при целодневно активно спортуване, може да достигне до 40 мл/кг.

По време на тренировки през цялия ден, е важно да пием регулярно вода със стайна температура, като отпивате бавно на малки глътки.

Пиене на вода и спорт

Не е нужно да приемате много вода допълнително, освен ако искате буквално да изстисквате пот от дрехите си след тренировката.

Пийте плодови напитки, които заменят солта, която тялото ви е изгубило, а поемането на въглехидрати ще повиши енергията ви.

Компенсирайте загубата на вода с пресен сок или чаша чай.


Около 25 % от всекидневния прием на вода идва чрез храната

Знайте, че храната ви осигурява допълнителни течности, които могат да надвишат с 3-4 чаши в повече нуждата от вода на организма ви.

Зърнена закуска с мляко и препечена филийка, сандвич с пуешко за обяд и вечеря от печена сьомга, кафяв ориз, салата и черен хляб, набавят до 750 мл вода, преди да сте изпила дори и капка течност.

Увеличете приема си на храни, богати на вода като ябълки, пъпеши, портокали, домати и зелени зеленчуци (чушки, краставици и други).

Вода от храната

Някои плодове и зеленчуци като динята, доматите и краставиците се състоят от 90 % вода - използвайте ги като бърза и полезна храна.

Пийте напитки, различни от водата. Чистата вода е без калории, но другите напитки също вършат работа за хидратацията на организма.

Чаят и кафето ви помагат да напреднете към така препоръчителните чаши вода дневно, но се ограничавате от прекаленото консумиране на кафе, защото кофеинът кара тялото ви да отделя повече вода.

Добре е също да се избягват газираните и подсладени напитки.


Ваш избор е каква вода и колко да пиете

За пиене на чешмяна вода, може да купите филтрираща кана (струва ~ 40 лв.), като премахва замърсителите, хлорната вар и др. бактерии.

Избор на вода за пиене

За пиене на чешмяна вода, също може да купите бутилка 'Флашка' за жива вода, подобна на чистата изворна вода с по-мек и приятен вкус.

Пийте минерална вода разумно и сменяйте различните трапезни води. На всеки две седмици редувайте с чешмяна или изворна вода.


Какво причинява пиенето на твърде много вода

Водата в големи количества вреди и натоварва бъбреците ви, като изхвърля заедно с 'токсините' и полезни вещества и минерали.

Хипонатремията е състояние, причинено от пиене на твърде много излишна вода, която разрежда кръвта и понижава нивата на натрий.

Пиене на много вода - Саша Кенеди

Натрият и количествата на водата в тялото са много строго балансирани, за да бъде в състояние, то да работи нормално.

Симптомите при повечето засегнати са неврологични. Ппроявява се чрез главоболие, гадене и повръщане, сънливост и объркване.

Ако концентрацията на натрий спадне до критични нива, засегнатият може да загуби съзнание, да изпадне в кома и да настъпи смърт.


Потенциалните опасности от пластмасовите бутилки

В райони, където чешмяната вода е с добро качество, не е необходимо да се пие бутилирана вода в пластмасови бутилки.

Вода за пиене от чешма

Изследвания доказват, че бутилираната вода в бутилки изработени от пластмаси с индекс (най-вече 1, 3, 6, 7) вредят на здравето.

Реклама на вода за пиене от пластмасови бутилки

Пластмасата съдържа малки количества от химичния елемент Антимон, който се отделя във водата и натрупва в нашето тяло.

Ниско качествените пластмасови бутилки за многократна употреба могат да съдържат и друг химикал Bisphenol, който води до сърдечно-съдови заболявания, диабет и чернодробни проблеми.

Пластмасовите бутилки съдържат химикали, които водят до хормонални нарушения, а стъклото е инертен материал, което означава, че не отделя вредни за здравето вещества във водата.

Стъклото е най-подходящият материал за съхранение на вода.


Всички знаем за класическия принцип в медицината, според който дневно човешкото тяло се нуждае средно от около 2 литра вода.

Оказва се, че и това е една от широко разпространените заблуди на съвременния човек, наложена от компаниите за бутилирана вода.

Според учените при нормални условия, чрез потенето и при други физиологични процеси, се отделя само около 1 литър течности на ден. Това количество се набавя чрез храната, която дневно поемаме.