Да оцелеем в горещите нощи без климатик

Как да оцелеем в горещите нощи без климатик. Как да се разхладим в жегите.
Как да спим в горещите нощи без климатик


Всички обожаваме лятото - дълги дни, прекарани на плажа, бурни купони на открито, ледени напитки, прохладните морски вечери, ...

Но има и едно нещо, което със сигурност никой не обича: горещите нощи, в които сякаш сте легнали в гореща лава, а не в леглото си.


Лесни решения, които ще ни помогнат да спим добре

Най-лесното решение за дълъг и продължителен сън е климатик, който може да поддържа идеалната температура за нашия сън.

Как да се разхладим в жегите

Но не всички жилища разполагат с климатик, а и понякога в спалнята е невъзможно да бъде поставен такъв. Освен това тези уреди са скъпи, консумират много електроенергия и вредят на околната среда.

Слава Богу има някои лесни решения, които ще ни помогнат да спим добре, дори и в най-горещите нощи. Както са успявали предците ни:

• Изберете памучни завивки. Оставете завивките си от коприна, полиестер или сатен за някоя по-хладна нощ. Спалното бельо от лек памук (например египетски) ще позволи на кожата ви да диша и по този начин ще се чувствате прохладата, докато спите.

• Охладете завивките си. Искало ли ви се е буквално да се пъхнете в хладилника, за да преодолеете жегата? Е, това е невъзможно, но можете да го направите със завивките си - поставете ги за няколко минути във фризера, точно преди да легнете. Най-добре е преди това да ги увиете в найлонова торбичка, за да не придобият неприятен аромат на храна. Това няма да държи жегата далеч от вас през цялата нощ, не ще ви помогне да се унесете въпреки горещината.

• Купете си термофор. Това представлява малка бутилка, още известна като 'грейка', която се пълни с вода, за да охлажда тялото. Можете да я поставите във фризера за няколко минути за още по-прохладно преживяване. Този съвет е приложим за всички сезони - в студените зимни нощи пък можете да я напълните с гореща вода.

• Бъдете креативни. Ако ви се струва, че вентилаторът не ви разхлажда, а единствено разнася горещия въздух, го поставете така, че да изтиква горещината навън. Можете да настроите и таванските вентилатори, ако разполагате с такива, да се въртят по посока обратна на часовниковата стрелка и по този начин ще издърпват горещия въздух нагоре, вместо да го въртят из помещението.

• Спете като египтяните. Древните египтяни определено са знаели как да се справят с горещите нощи - в жегите лягали върху кърпа, напоена със студена вода, която ги разхлажда през цялата нощ. Ние ви препоръчваме да усъвършенствате този метод, като постелете леглото си с влажни чаршафи, а отдолу поставите суха кърпа, която да попие влагата преди да достигне до матрака.

• Изберете подходящо спално облекло. Някои хора смятат, че спането без дрехи ги разхлажда, докато според други по този начин потта остава в тялото, вместо да бъде попита от плата. Ако сте от вторите ви съветваме да изберете нощница или пижама от памук, която да бъде достатъчно свободна.

• Бъдете още по-креативни. Направете си сами климатик, като поставите тавичка или плоска купа, пълна с лед, пред вентилатор. Леденият полъх и ситните пръски вода ще ви накарат да се почувствате много по-свежо.

• Създайте си течение. Поставете вентилатор срещу отворен прозорец, така че леглото ви да се намира по средата. Ако разполагате с няколко вентилатора ги разпръснете наоколо, за да си създадете още по-силен вятър.

• Охладете пулса си. Съвсем буквално. За да се разхладите екстремно бързо, поставете пакетчета с лед или студени компреси на следните ключови места –китките, врата, лактите, слабините, глезените и зад коленете.

• Помислете за възглавницата си. Потърсете специални охлаждащи възглавници, които ще ви помогнат да овладеете топлината. Високотехнологичната им изработка позволява да охладите цялото си тяло, а не само горната част.

• Бъдете вълк-единак. Извиняваме се на влюбените гълъбчета, но онези, които спят сами се чувстват далеч по-добре в горещините от онези, които спят с партньора си. Гушкането повишава телесната температура и прави леглото влажно и неприятно за спане.

• Бъдете диви. Ако обичате по-екстремните изживявания, събудете дремещия в себе си Тарзан и опънете хамак в жилището си. Свободно висящото легло ще позволи на притока на кислород да охлади тялото ви мигновено.

• Хидратирайте се. Не забравяйте да изпиете чаша студена вода преди да си легнете. Нощните жеги и премятането в леглото в търсене на хладно местенце дехидратират тялото и ви карат да се чувствате още по-горещо. Съветваме ви да се ограничите до само една чаша, освен ако не обичате да ставате за среднощни 'разходки'.

• Охладете се. Леденият душ може да е неприятно преживяване през останалото време, но в летните жеги е истинско спасение. По този начин ще смъкнете температурата на тялото си, неприятната пот ще измиете и ще останете с дълготрайно чувство за свежест и чистота.

• Спете ниско. Горещият въздух е по-лек от студения и се издига. Поставите леглото (или хамака) си възможно на най-ниско, за да победите горещините. Дори легнете на пода. А ако жилището ви е на няколко етажа, със сигурност е най-добре да спите на най-долния.

• Изгасете светлините. Електрическите крушки излъчват топлина, която не е толкова малка, колкото си мислите. Хубавото е, че през лятото се стъмва късно и затова ще ви е необходима по-малко изкуствена светлина от обичайното. Насладете се на продължителния ден и не включвайте осветлението през това време.

• Създайте влажно течение. Можете да охладите цялата стая, ако окачите мокър чаршаф пред отворен прозорец. Влажният вятър бързо ще охлади пространството.

• Стойте далече от фурната. Лятото не е времето, в което да готвите засукани ястия, които изискват да стоите дълго време пред печката. Приготвяйте ястия, които не се нуждаят от топлинна обработка, тъй като дори и най-краткото включване на фурната може да повиши температурата на цялото жилище. Ако все пак ви се похапва месо, пригответе го на грил, вместо на фурна. Консумирайте леки и малки порции от храни, които са по-лесни за храносмилане - по този начин няма да е необходимо тялото ви да отделя излишна топлина за обработката им. Най-добрият избор са плодовете и салатите.

• Изстудете краката си. Стъпалата са много чувствителни на температурата. За да охладите цялото си тяло, можете да поставите краката си в студена вода, преди да си легнете. При екстремно горещи нощи ви съветваме да държите съд с ледена вода близо до леглото си, в случай че ви стане прекалено горещо през нощта.

• Изключете всички електроуреди през нощта. При това не само от копчето, а от контакта. Дори и най-малките електроуреди излъчват топлина когато са изключени, а изключвайки ги лесно ще смъкнете температурата на цялото жилище.

• Направете си къмпинг вкъщи. Ако разполагате с безопасно място като двор или таванско помещение, можете да си опънете палатка, в която да спите на прохлада.

• Спете в правилна поза. Ако спите сами, както ви посъветвахме, ще имате достатъчно пространство да се разтягате. Най-разхлаждаща е позата 'разперен орел' - с широко разперени ръце и крака. Кръвта ви така ще циркулира свободно из тялото ви, а и няма да се изпотявате.

• Изберете подходящ матрак. Ако ви предстои да заменяте матрака си, изберете такъв, който е изработен от бамбук или друга естествена материя. Не са толкова комфортни, колкото тези от пяна или латекс, но поне не задържат топлината и ви позволяват да спите в прохлада.

• Зърнените култури са ваш приятел в топлините. Оризът и елдата не са само за ядене, но могат да ви помогнат да се охладите в горещите нощи. Можете да си набавите (или ако сте достатъчно сръчни - изработите) възглавница, пълна с елда, която няма да задържа горещината. А за студен компрес, ви съветваме да напълните чорап с ориз, да го завържете и да го поставите във фризера за около час. Той ще остане студен за около 30 минути - напълно достатъчно време да се унесете и заспите.