Чаша чай при всеки случай - наръчник

Чаша чай при всеки случай – кратък наръчник на чайовете преди есента


Кратък наръчник за чайовете преди есента


Чаят е вълшебна смесица между лекарство, антидепресант, домашен 'лекар' за редица здравни проблеми и спомага като отоплително тяло.

Той е и причината, заради която харесваме лошото време - защото позволява да седнете с чаша чай в мрачен ден до прозореца и да съзерцавате уж навън, а всъщност да погледнете навътре в себе си.


Ако дъждовно-облачната романтика не ви допада

Чаят ще помогне да се справите с някои от болежките и състояния. Ето го най-краткият и най-полезен възможен природен наръчник:


• Бавен метаболизъм - зелен чай

Чаят се разделя основно на три вида - черен, зелен и оолонг.

Зелен чай

Разликата между видовете чай се крие в обработката им. Зеленият е от неферментирали листа и е с много високи нива на антиоксиданти.

Чаша зелен чай действа ободряващо, заради съдържащия се кофеин. Освен това ви помога да регулирате високото си кръвно налягане.


• Безсъние - чай от лайка

Лайката е една от най-често използваните билки и има защо.

Чай от лайка

Лек е срещу астма, колики, температура, възпаления, гадене, детски болести, нервни проблеми, кожни заболявания и някои форми на рак.

Успокоява гаденето по време на бременност и менструални спазми.


• Настинка - чай от бъз

При грип и настинки, вместо да тъпчетe вас и детето с лекарства.

Чай от бъз

При кашлица народната медицина препоръчва чай от мащерка, бъз, лайка, подсладени с мед или захар. При температура първото важно условие за понижаване на температурата е да се приемат много течности. С температуропонижаващ ефект е чаят от листа на малина.


• Стрес, херпес - маточина

У нас маточината е известна още като маточник, лимонче, пчелник.

Чай маточина

Маточината действа успокояващо на централната нервна система, има антиспастично и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.

В народната медицина листата на маточината се употребяват при лечение на високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за усилване на зрението и дори шум в ушите. При смачкване на листата, те трябва да са запазили характерната им лимонова миризма.


• Гадене - чай от джинджифил с мед

Джинджифилът се използва и в народната медицина срещу болки.

Чай от джинджифил с мед

Той може да ни помогне и за сваляне на натрупани килограми. След празниците повечето хора започват разтоварващи диети, а чаят от джинджифил успешно се комбинира с всеки хранителен режим.

Освен всички полезни свойства, билката има и ободряващо действие, така че не се препоръчва да се пие преди сън.


• Газове - ментов чай

Ментата е универсален боец и пръв приятел на здравословния живот.

Ментов чай

Малцина са тези, които още не са се възползвали от незаменимия за здравето ефект от редовната консумация на ментов чай или отвара.

Терапевтичните качества на ментата са: успешно се бори с болката, облекчава неразположенията и преумората, успокоява нервността и оказва неутрализиращ ефект на редица възпалителни процеси.

Приемана под формата на отвара/чай, ментата също така спомага за правилното функциониране на храносмилателната система, редуцира болката в главата и разширява кръвоносните съдове.

Народната медицина препоръчва и гаргари с мента, които облекчават зъбобола, възпаленията на венците и премахват лошия дъх.