Блондинките с лимит за плаж само 50 000 ч.

Блондинките с лимит за плаж само 50 000 часа, лято, море, тен на кожа, алергии


Брюнетките с лимит за плаж 100 000 часа


Рискът от развитие на рак на кожата се появява, когато безразсъдно хората се излагат на слънчеви лъчи и надхвърлят съответния лимит.

За съжаление това често се случва и в млада възраст.


Човешката кожа и лимит за директно слънчево облъчване

Кожата ни има определен лимит за директно слънчево облъчване.

Лято, плаж, море и тен на кожа

В най-неблагоприятна позиция са блондинките с бяла кожа и червенокосите хора, чийто капацитет за излагане на слънце е около 50 000 часа през целия им живот, обясняват специалистите.

Кестенявите пък имат 100 000 часа през целия си живот.

За хората с по-тъмна коса и мургава кожа е максимум 180 000 часа.

Когато слънчевото лъчение се предозира, е възможно да се развият много кожни заболявания. Има болести, които се влошават или се провокират от слънчеви лъчи. Има други, при които е от значение острото изгаряне в определена възраст или такива, при които хроничното изгаряне в годините, сборно, оказва влияние.


Ползи от слънчевите лъчи за организма

Слънчевите лъчи крият рискове, но са лечебни и полезни за здравето.

Лято, плаж, море и тен на кожа

Те ни зареждат с витамин Д. Необходими са от 30 до 150 мин. на ден слънце, за да си набавим от него достатъчната доза за организма ни.

Помнете обаче, когато отивате на плаж, че не можете да забравяте защитните кремове, шапката с периферия и слънчевите очила.

Дори да си мислите, че сте екипирани много добре и се криете под сянка, лъчите пак ще ви намерят, особенно отразените от водата.

Изследване показва, че когато хората използват слънцезащитни кремове, се получава предоверяване. Причината се дължи на факта, че човек слага от крема, но не достатъчно, за да е добре защитен.

Специалистите съветват емулсиите да се нанасят обилно върху тялото - около 2 с.л. масло или олио за едно намазване. Също така през определен интервал от време е добре да повтарят намазването, за да бъде добре защитена кожата ви по време на лятната почивка.


Слънцезащитния крем трябва да защитава от два вида UV лъчи

Когато купувате слънцезащитен продукт, задължително погледнете дали той е предназначен за предпазване и от двата вида UV лъчи ­ А и В. Част от кремовете защитават само от UVB лъчи, а е доказано, че именно А лъчите са по-вредни за кожата и могат да доведат до рак.

Лято, плаж, море и тен на кожа

Любителите на солариумите пък трябва да знаят, че те работят с UVA лъчи, които са не само по-вредни за здравето, но водят и до по-бързо състаряване на кожата ни, а и до появата на така нежеланите бръчки.

Потребителите трябва да знаят, че разликата във факторите на слънцезащитните кремове е много малка. При фактор 15 се спират 93 % от ултравиолетовите лъчи B (UVB лъчите), a при кремовете с фактор 50 UVB лъчите се блокират 98 %, т.е разликата е от 5-6 %.


Хрупайте моркови за златен тен

Моркови, броколи и пъпеши помагат да се сдобием със здравословен тен. Червените и жълтите пигменти от ярко оцветените зеленчуци и плодове придават на кожата златист нюанс (слънцето е покафенява).

Лято, плаж, море и тен на кожа

Плодове и зеленчуци съдържат и антиоксиданти, които поддържат кожата млада, докато слънцето я състарява преждевременно.

С най-високо съдържание на каротеноиди, които всъщност са естествените органични пигменти за тен кожата, са още сладките картофи (батати), доматеният сок, тиквата и спанакът.