Бира и шоколад са полезни за здравето

Бира и шоколад са полезни за здравето ни, калории, витамини, минерален баланс, антиоксиданти и антидепресанти, спорт


2 в 1 или невероятно добра комбинация


Научно доказано е, че бирата е полезна и ни прави щастливи.

А шоколадът ни предпазва от тромбоза ... сладко и полезно.


Шоколадът е и най-добрият антидепресант

Малката всекидневна порция шоколад намалява риска от образуването на тромби. Действието на горчивия шоколад върху кръвта напомня действието на аспирина, твърдят учени от САЩ.

Бира и шоколад

Тромбоцитите са кръвни клетки, които са способни да се прилепват една към друга и да образуват тромби. Прекомерното образуване на тромби може да доведе до инфаркт или инсулт. Според изследване на специалисти шоколадът забавя образуването на тромби, защото флавоноидите в него, намаляват тромбите и съсирването на кръвта.

Полезни свойства притежава не само шоколадът, но и шоколадовите напитки, с минимално съдържанието на захар и мазнини. Препоръчва се всеки ден да приемате по 2 супени лъжици горчив шоколад.

Заради наличието на серотонин той се превръща в лек срещу депресията и нервността. Антиоксидантите, с които е богато какаото, помагат в борбата със свободните радикали и ранното остаряване.

Кафеинът и теоброминът (горчив алкалоид) пък благоприятстват концентрацията и по-добрата памет особено при възрастните хора.

Флавоноидите имат положителни ефекти върху сърдечно-съдовата дейност, но също така подсилват имунната система, намаляват холестерола и кръвното налягане. Какаото помага за освобождаване на ендорфини (дават чувство на добро настроение и благоденствие).


Бира - калории, витамини, антиоксиданти и минерален баланс

Ползите от бирата, но и за 'биреното коремче', т.нар. 'бирен тумбак'.

Бира и шоколад

Съдържащите се в бирата витамини от групата В допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия.

При умерена консумация, високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С 500 ml бира се доставя от 9 до 27 % от препоръчителния дневен прием на витамин В6, от 3 до 14 % - за витамин В2, и от 4 до 10 % - за витамин В3.

А минералите са в добър баланс калий/натрий и калций/магнезий.

Естествените антиоксиданти, налични в хмела и малца, намаляват риска от инфаркт, като потискат образуването на тромби в кръвта.

Тъмната бира е два пъти по-богата от на антиоксиданти от светлата.

Тъмна бира

Бирата е и средство срещу камъни в бъбреците и жлъчния мехур.

Около 50 % енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати. Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект. Съдържанието им варира между 5 - 7 гр. на 100 гр. пиво, като с най-високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво. В същото време, тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не влияе съществено върху енергийния хранителен внос в организма.

Българските бири съдържат само 50 kсal на 100 ml продукт или 250 kсal на 500 ml. Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното пиво, а най-висока на тъмното пиво. За сравнение, експертите посочват, че 500 ml червено вино имат около 400 kсal, а повечето плодови сокове са с аналогично на бирата енергийно съдържание, т.е. около 250 kсal за 500 ml, заради по-големите количества захар.

Учените припомнят и факта, че бирата влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна стимулират синтеза на ендорфини, известни като 'хормони на щастието'. Не случайно е широко известно, че бирата има меко, релаксиращо и антидепресантно действие, но при едно задължително условие - да бъде консумирана в умерени количества.


5 август