Лечение с антибиотици - полезни или вредни

Истината за антибиотиците - полезни, вредни или и двете. Опасно ли е лечението с антибиотици.


Каква е цялата истина за антибиотиците


Изобретяването на антибиотиците справедливо се нарича революция в медицината - това са лекарствата, спасили от смърт милиони хора.

Заболявания, които преди са протичали изключително тежко и са завършвали със смърт, днес изглеждат като обикновената настинка.

Може ли вирусна инфекция да прерастне в бактериална

Това се случва, но е сложно да се прецени от непрофесионалист.

Антибиотици

Тъй като проявите са сходни - повишена температура, хрема, кашлица, болки в гърлото. Но ако високата температура се върне няколко дни след началото на болестта, ако кашлицата се усилва, ако има недостиг на въздух, това са признаци на проява на бактериална инфекция. Тогава в лечението присъства и антибиотик.

Антибиотиците не са температуропонижаващи, нито лекуват хремата и кашлицата. Добре е детето да се наблюдава активно и от родители, и от лекаря поне 3-4 дни, преди да се мисли и назначава включване на антибиотик, който има отношение към бактериална инфекция.

Има заболявания, при коитоне може да се избегне приемът на антибиотици: при тежки инфекции в областта уши-нос-гърло, както и бактериална инфекция на белите дробове.

Антибиотиците са безсилни пред вирусите

Докато едни родители при всяко заболяване на детето са готови да посегнат към антибиотици, други се опитват да избягват използването им, дори когато са предписани от лекар. Какво трябва да знаем за този клас медикаменти, независимо дали сме за или против тях.

Антибиотици

Децата боледуват най-много във възрастта от 6 месеца до 6 години, тъй като тогава се формира имунитетът. И за да бъде той активно работещ, не е редно да му се пречи с неадекватно лечение.

В повечето случаи срещата с педиатъра в тази възраст е по повод остри респираторни инфекции, 90 % от които имат вирусен характер.

При вирусни инфекции се предписват антипиретици (медикаменти, които понижават температурата) и почистващи носната лигавица средства (физиологичен разтвор или капки за нос). Може да включва сироп за успокояване на кашлица, витамини и имуностимулатори.

Що се отнася до лечението, основото, което трябва да се знае е, че антибиотиците не влияят на вирусите, дори могат да навредят. Но ако е налице бактериална инфекция са задължитлни. Нужни ли са ви и в каква дозировка, може да реши единствено добрият специалист.

Бактериалната инфекция е нужно да бъде доказана чрез кръвни изследвания, след което се назначава антибиограма.

Антибиограма за антибиотик

Антибиограмата представлява изследване, при което се определя точно кой антибиотик ще повлияе на дадения причинител. Като родител, вие сте в правото си да настоявате пред педиатъра за антибиограма преди включването на антибиотик в лечението.

След резултатите бива избран най-подходящият медикамент. Но ако самото заболяване е тежко, докато се чака резултатът от изследването е възможно лекарят да прецени включване на даден антибиотик, който след това, ако е необходимо да бъде сменен.

Понякога родителите, притеснени от състоянието на детето, включват антибиотик (някой повлиял добре при предишно лечение например). Имайте предвид, че всеки антибиотик действа единствено на тези микроорганизми, които 'реагират' и са 'чувствителни' към него.