Задушница е ден за помен, винаги в събота

Задушница - Месопустна (Голяма Задушница - преди Месни заговезни, пред Великия пост), Черешова задушница (след Спасовден), задушница около Димитровден и Архангеловска задушница, винаги е в събота, ден за помен
Църковен помен в чест на мъртвите


Обикновено задушниците са 4 в църковния календар, винаги в събота - деня, който в църквата е определен за ден на покойните. Задушница е ден за възпоменаване и църковен помен на душите на починалите.

Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, след това се прави обща панихида. Камбаната бие траурно отмерено.

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват го с тамян, раздават жито и храна (и в църква) за 'Бог да прости мъртвите души'.


Месопустна задушница (Голяма Задушница пред Великия пост)

На Голямата Задушница в съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни, което е седмица преди началото на Великия пост) за помен по традиция се приготвя 'коливо' (варено, подсладено жито), хляб, пита и вино, напоследък се прибавят дребни сладки и соленки.

Задушница

Поменът може да се прави на гроба, в църква или у дома. Чете се пространният молебен за упокоение на душите, който включва молитви, четения от Евангелието и апостолски текст.

На гроба обичайно свещениците извършват парастас (по-кратък от панихидата). По време на неделната литургийна служба на Месни заговезни в Евангелското четене се споменава за Страшния съд. Великият пост започва от понеделника след Сиропустната неделя.

На някои места поменът на Лазарова събота се свързва с чудесното възкресяване на св. Лазар. На него се споменава, че преди да отиде в Йерусалим, Спасителят спира до гроба му и го извежда от смъртта.


Черешова задушница (след Спасовден и преди Петдесетница)

Задушница в събота преди празника Петдесетница се нарича черешова, поради факта, че обикновено се донасят за помен новоузрелите череши. Споменават починалите, понеже в християнската религия изкуплението се простира над живи и умрели със силата на Светия Дух. Нарича се още Спасовска задушница.


Задушница около Димитровден


Архангеловска задушница (преди Арахангеловден)

Задушницата в събота преди Архангеловден - (Мъжка или Войнишка) Арахангеловска задушница е 'Велика задушница'. Тя напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини, затова някъде се нарича и 'мъжка задушница'.


Символика и значение на атрибутите за Задушница

• Житото е символ на възкресението, понеже по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако преди всичко не умре
• Виното е символ на кръвта на Исус Христос
• Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците
• Тамянът означава чистата молитва
• Цветята - добродетелите на починалия и любовта ни към тях

Според православния канон, погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба.


5 март 2016