Успение Пресвета Богородица - 15 август

Голяма Богородица или Успение (Заспиване) на Пресвета Богородица - 15 август, Успение Богородично, Денят на Божията Майка, празник и ден на град Варна


Успение Богородично или Голяма Богородица


Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християни.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ.


Предание и поверие

Според преданието на този ден Светите апостоли се събрали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Успение (Заспиване) Пресвета Богородица и апостолите - 15 август

Това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето небесно царство, за да царува блажено и вечно с него.

Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: 'Радвайте се, защото ще съм с вас през всичките дни'.

В памет на явяването ѝ пред апостолите, Църквата определя деня да се отслужва тържествена литургия и се прави 'въздигане на хляба'.


Според народната традиция

Празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

Катедрален храм 'Св. Успение Богородично' град Варна

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове ('въздигане на хляба'), които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата - прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Яде се диня и грозде.

Чудотворната икона на Божията майка от манастира 'Света Богородица' в Арбанаси - изображение на Богородица Троеручица

Дарява се на Църквата домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Характерно за празника е, че никой нищо не работи, прави се курбан, а болните нощуват на 'свети места' за здраве и се случват чудеса.

Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови и безплодни младите булки.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Ако вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.


Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

Имен ден празнуват всички които носят имената: Мария (означава - силна, постоянна), Мара, Мима, Мими, Марийка, Мариан, Mариaнa, Mариян, Mариянa, Маша, Мика, Мира, Мариела, Мариета, Мирела, Марио, Деспинa, Панайот, Преслава и още други техни производни.


15 август