Никулден на 6 декември и Свети Николай

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола, Никулден на 6 декември (Никулден) и на 9 май (Св. Николай Летни)


Никулдeн е от важните православни празници


Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита и като покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Свети Никола се счита и за избавител на пленниците и затворниците.


Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола

Той е източноримски духовник, епископ на гр. Мира в областта Ликия.

Молитва на Свети Николай Чудотворец на кораб по време на буря в морето

Приживе Николай Мирликийски е известен противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител.

Николай Мирликийски е роден втората половина на III в. Семейството му било знатно и богато. Чичо му е бил епископ на гр. Патара в Ликия.

За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст, без преследвания и мъчения.

Преданието разказва как спасил един обеднял човек с три дъщери, който изгубил всичките си пари и имоти в ипотечен кредит към банка или лихвар. Но светецът не позволил такава неправда и една нощ разореният получил неочакван дар - 3+1 кесии с жълтици. Оттогава се почита свети Николай като закрилник на дома, имота и парите.

Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Николай възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава пък му е останала славата на повелител на морските бури и закрилник на пътешествениците и моряците.


Народни традиции, обичаи, обреди, ритуали, вярвания и поверия

В православната вяра на българите светецът Свети Николай, чието име означава 'Побеждаващ', се почита и като патрон на рибарите.

Трапеза за Никулден

Денят е всенароден празник. Чества се и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират постни и рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи или мряна, платика.

Според народно-християнския мит за подялбата на света, на Свети Николай се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи и най-често е шаран.

Люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда. Слагат се люспи и в портфейла при парите, да ги пазят и умножават. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката.

Вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича 'кръхче', възрастните жени навремето пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили, магии или уроки.

В народната представа Свети Никола носи първият сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите зимни снежинки.

Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури, с поговорката: 'Днес му е денят, утре му е снегът'. На Никулден също се предсказва времето и бъдещата реколта. Свети Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

В България два пъти в годината се празнува Никулден:
• на 6 декември - Никулден
• на 9 май - Св. Николай Летни.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

В Германия, Холандия и Белгия празникът е на децата. Те слагат обувките си навън и ако са били послушни през годината, сутринта ще открият в тях шоколади, бонбони и подаръци. Но ако децата са били лоши и непослушни ще намерят в обувките си въглени и съчки.


Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

Имен ден празнуват всички които носят имена: Кольо, Нейчо, Никол, Никола, Николай, Николета, Николина, Нина, Ница, Ния и др. сродни.

Украсата на коледните елхи започва на Никулден

На този ден се започва украсата на коледните елхи и дома за Коледа.


6 декември