Кукери в Перник, фестивал с маски 'Сурва'

Кукери в Перник, фестивал с маски 'Сурва', ежегоден международен фестивал на маскарадни игри и групи, всяка година през петък, събота и неделя на месец януари, мечки, дяволи, таласъми
Международен фестивал на маскарадни игри


Фестивал 'Сурва' в Перник e най-голямата в България и на Балканите изява с традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света.

Традиционно в него участват около 6 000 души в над 100 маскарадни групи от всички райони на България, гости от Европа, Азия и Африка.


По-важни дати от историята на фестивала

Международният фестивал на маскарадните игри се провежда всяка година, през последните петък, събота и неделя на месец януари.

Кукери в Перник, фестивал с маски 'Сурва'

1965 г. - Йордан Николов от Окръжния съвет по култура, предлага в Перник да се създаде национален фестивал и да бъдат представени маскарадните групи от всички етнографски области на България.

1966 г. - Община Перник организира първото издание на фестивала.

1985 г. - Фестивалът започва да има международен статут.

1995 г. - Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове и започва да се популизира в Европа и по света.

2009 г. - Перник официално е обявен за европейска карнавална столица заради своя международен маскараден фестивал 'Сурва', с което става най-значимия фестивален център за цяла Европа.

2015 г. - Обичаят 'Сурова' ('Сурва') влиза в Представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.


Кукери гонят злото и студа на 'Сурва' в Перник

Кукери, мечки, дяволи, звуци на чанове заливат гр. Перник по време на международния фестивал на маскарадните игри 'Сурва' - Перник.

Кукери в Перник, фестивал с маски 'Сурва'

Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 18 групи от други държави, някои от които ще участват за първи път.

Тези групи са както от регионите на близките ни държави - Сърбия, Македония, Гърция и Румъния, така и от далечни екзотични земи.

За първи път интерес за участие в пернишкия фестивал е заявила група от Мали, която ще представи африкански маскараден обичай.

Традиционна научна конференция на тема 'Карнавалите в маскарада' слага 'началото' на карнавала 'Сурва', в петъчния празничен ден.

Тенденциите и спецификите в маскарадните игри на Балканите и в Европа от най-древни времена до наши дни ще проследят светила и експерти в проучването на маскарадната обредност като професор Валерия Фол, професор Иван Маразов и професор Георг Краев.

В петък ще заработи за тридневни демонстрации и Работилницата за маски, в която майстори на маски и ликове ще покажат тайнството в сътворяването на страховитите образи от кожи, пера, нокти и зъби.

В 14:00 ч. през площад 'Кракра' ще премине младежкото маскарадно дефиле 'Сурвакариада', с костюми, които те са си изработили сами.

Кулминацията в петъчния ден е факелното шествие и дефиле, с което ще започне шоуто за официалното откриване на 'Сурва' - Международния фестивал на маскарадните игри в град Перник.

Спектакълът е наречен 'Сурва' и ще озвучи града от 18:00 ч. пред Общински комплекс 'Дворец на културата', площад 'Кракра' № 1.

Журито, което ще определи най-добре представилите се групи в двудневното дефиле в събота и неделя, ще разпредели наградите.

Сред гостите на маскарада ще бъде и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри Ван дер Кроон, който от десетки години носи с гордост и самочуствие, титлата 'перничанин'.


Последните петък, събота и неделя на месец януари, всяка година