Кръстовден на 14 септември - Кръстова гора

Кръстовден на 14 септември - всемирно въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен, специален ритуал по издигане на кръста, празник посветен в прослава на Христовия кръст, местност 'Кръстова гора' до 'Кръстов връх' (1413 м.) в Родопи планина (Родопската Света гора), на територията на Община Лъки, близо до нейната граница с Община Асеновград, между селата Белица и Мостово
Въздвижение на Светия Кръст Господен


На 14 септември българската православна църква се прекланя пред Светия и Животворящ Кръст, на който е разпънат Иисус Христос.

Православната църква извършва поклонението пред Кръста Господен 4 пъти в годината - третата неделя след Великденския пост, която е наречена Кръстопоклонна, Велики петък, 1 август и на Кръстовден.


Църковна история и какво разказва преданието

Преклонението, вярата и почитта към Светия Кръст е израз на нашето преклонение и вяра в пострадалия на кръста спасител на света Исус.

Кръстовден - поклонение пред светия кръст

Три исторически събития в годините, бележат честването на празника:
• небесно видение на Светия Кръст пред очите на 57-мия византийски император на Римската империя Константин I или Константин Велики
• намиране на Христовия кръст през 326 г. от н.е. от Царица Елена
• връщането на Светия Кръст от персийски плен в 628 г в Йерусалим, след като в 614 година е бил пленен от персийския крал Хозрой

На този ден свещенослужителите в храма извършват специален ритуал по издигане на кръста, наречен Въздвижение на кръста.

Светия Кръст ни вдъхновява за силна вяра, християнско смирение, търпение, обич към ближните и победа на доброто над злото. Тогава има закрилата на Светия Кръст като всепобедно знамение на вярата.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост - не се яде 'червено'.


Народни традиции, обичаи, обреди, ритуали, вярвания и поверия

На Кръстовден най-възрастната жена в къщата, пече специален хляб обреден, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата.

Кръстовден - обреден хляб Кръстова пита

Питката се разчупва, едва когато цялото семейство е на масата и се казва: 'Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли'. Смята се, че с тези думи хората се предпазват от болки в кръста по време на работа.

На трапезата освен обредния хляб, задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

В народните поверия се казва, че всички молитви ще бъдат чути на този ден. Смята се, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание.

Това вярване има най-голяма сила в местността 'Кръстова гора', където легендите разказват, че е заровен Христовият кръст.

Според народния обичай, деня се свързва с края на лятото и начало на есента - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.

Народният празник е свързан и с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури.

На Кръстовден се 'осветява' семето за посев и Започва и сеитбата.

Празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът, като първото откъснато грозде се носи в църквата, за да бъде осветено.


Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

Имен ден празнуват всички с имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. Честит празник!


14 септември