Карнавал с маски Венеция 2018, Италия

Карнавал Венеция, Италия, преди Великденските пости - маски, красота и любов, полетът на ангела
Прощаване с месото или мръвки до насита?


Според една от популярните теории 'карнавал' означава 'сбогом на месото' (от латински carne-levare, или премахване на месото) и идва от римокатолическата традиция за лишения по време на Великденските пости, като се отнася до периода преди началото им.

Според друго разпространено обяснение, противоположно на първото, двете съставни думи на carnevale са carne (месо) и vale (важи, в сила е), а етимологията е пределно ясна.


10 дни преди Великденските пости до Mardi Gras

Някога карнавалите започвали още след Коледа - от Стефановден (26 декември) можело да се носи маска.

маски карнавал Венеция преди Великденски пости

Сега Венецианският карнавал започва 10 дни преди традиционните Великденски пости и свършва в деня, известен като Martedi Grasso (Mardi Gras на френски) или 'блажен, мазен вторник'.

Венецианския карнавал започва около празника на романтичната любов - Свети Валентин на 14 февруари.

Десет дни преди т.нар. 'Пепелна Сряда' и началото на Великите Пости, според католическата традиция, в грандиозното празненство взима участие не само Венеция. Във Верона и Падуа се провеждат различни паради и представления в карнавални костюми.


Да полудуваме веднъж в годината

За карнавалните празненства във Венеция за пръв път се говори още през 1094 г. в документ, споменаващ социалните забавления преди Великденските пости.

През 1296 г. Сенатът на Венецианската република обявява за официален празник последния ден преди постите.

Всъщност тези празненствата имат вероятно още по-древен произход, свързан с ритуалите около прехода от зимата към пролетта и корените на венециански карнавал са същите като на сатурналиите или гръцките празници свързани с култа към Дионис, чието мото е 'Веднъж в годината е позволено да се полудува'.

През ХІІІ век празнували карнавала бурно, с шествия и гонитби с бикове в стила на Памплона. На по-широките пространства в града се издигали сцени и трибуни, каквито имало и на площад 'Сан Марко' и всички се стичали да гледат атракциите на актьори, жонгльори, акробати и огнегълтачи. От всички страни надували тромбони или свирки, можело да се видят невиждани дотогава животни.

Амбулантни търговци продавали сушени плодове, печени кестени и карнавални сладкиши от всякакъв вид, повечето от които се приговяли единствено в този период на годината.

маски карнавал Венеция преди Великденски пости

Използването на маски премахвало напълно границите между бедни и богати, между благородници и простолюдие - правилата отпадали, всичко били позволено.

ХVІІІ век цяла Европа се учи от Венеция как да се забавлява - зад маските дръзките приключения носели радост и безнаказаност.


Зад маските и перуките - красота, любов и свобода

Наполеон превзема Венеция през 1797 г. и слага край на т. нар. Република Серенисима или 'Най-безоблачната република'.

Когато градът става част от Австро-унгарската империя, карнавалът е отменен и влиза отново в живота на венецианци през 70-те г. на ХХ в.

маски карнавал Венеция преди Великденски пости

Днес италианците с присъщото си естетско чувство и уважение към историята пресъздават и доизмислят древните маски и костюми в стил, който изящно проследява средновековните цветове и форми и ги обединява с Ренесанса и епохата на барока.

маски карнавал Венеция преди Великденски пости

Резултатът са изумително елегантни и магнетично въздействащи костюми и маски от коприна, сребърен и златен брокат, дантели, пищни перуки – в тази прелестна трансформация всички се чувстват свободни да танцуват, пеят и палуват, без да бъдат разпознавани.

маски карнавал Венеция преди Великденски пости

Сред маските се срещат героите от Комедия дел'Арте като Арлекино, Пиеро и Пулчинела или пък други традиционни като белите полумаски, които покриват очите и носа, с популярната им версия - маската на 'чумния лекар' с издължена човка или популярната маска Баута с издадена напред челюст.

маски карнавал Венеция преди Великденски пости

Но най-използвани са фантастичните маски, авторски творби на майсторите, които често са вдъхновени от исторически събития и образи. Майсторите, създаващи маските, се стараят да придадат на своите творения индивидуален стил. Традиционните маски се правят от папие маше, т.е. пластове хартия с примес от гипс и лепило.


Да си оближем устните на този вкусен карнавал

Прекрачването на границите преди лишенията без съмнение е свързано и с изобилната и вкусна празнична храна, която е по-мазна и по-сладка от обичайната, изобщо по-разюздана и богата: 'голямата лазаня', ньоки, тортелини, пържените сладки frittolle и galani, и какви ли не още съблазни от чудесната италианска кухня.

Почувствайте духа на веселия маскарад, като приготвите у дома някоя от типичните карнавални рецепти. Венецианците казват: 'На блажен вторник всички си облизват устните', но това със сигурност се отнася за целия карнавален период.