Карнавал в Рио де Жанейро, Бразилия

Карнавал в Рио де Жанейро, Бразилия, фестивал, самба, булевард 'Самбадром', Carnival Rio, Brazil
Сао Себастиао до Рио де Жанейро


Рио де Жанейро (на португалски: Rio de Janeiro и означава януарска река) е град в Югоизточна Бразилия, център на щат Рио де Жанейро.

На хълма 'Корковадо' се намира прочутата статуя на Иисус, наречена Христос Спасителя. Рио е известен и с годишния карнавал по самба.


Най-прочутият карнавал безспорно е този в Рио де Жанейро

Той винаги започва в събота, 40 дни преди Великден, и завършва във вторник, последният ден преди постите, като се вихри 4 дни и 4 нощи.

Карнавал Рио де Жанейро, Бразилия

В петък вечер, преди карнавала, се провежда шествие по улиците на Рио де Жанейро, по време на което Крал Момо се възкачва на трона.

Крал Момо - карнавал Рио де Жанейро, Бразилия

Кралят на фестивала се избира измежду най-дебелите жители, като трябва да тежи поне 100 кг. В края на шествието кметът на града му връчва ключовете от Рио, предавайки му символично управлението.

Първият фестивал в Рио де Жанейро се е провел през 1723 год., но познатият ни днес парад датира от 1830 г. Карнавалът е европейска традиция, която католиците колонизатори пренасят и в Новия свят.

Африканските роби с техните страстни ритми и движения превръщат Карнавала в истинска шоу фиеста, която тресе цяла Южна Америка.


Карнавалът по-често се провежда през месец февруари

В събота се представят школите от 'А' лигата, които се борят за участие във Висшата лига през следващата година на карнавала .

Булевард 'Самбадром' - карнавал Рио де Жанейро, Бразилия

На тези школи им се предоставя възможност да избират за танците си между пет вида карнавални костюми и шест вида бански.

Кулминацията е в неделя, когато 14-те най-добри школи по самба, съставляващи т. нар. 'висша лига', се борят за шампионската корона.

Всяка показва уменията си през 90-те минути слава на прочутия бул. 'Самбадром' (дълъг 700 м. и разполагащ с над 70 000 седящи места),.

Булевард 'Самбадром' - карнавал Рио де Жанейро, Бразилия

Ежегодно всяка школа изразходва 1 милион долара по подготовката за карнавала, представяйки своя сцена и оригинален сюжет в шоуто.


Карнавалът е празник главно в католическите страни

Карнавалът е разпространен в католическите страни и е свързан при появата му с началото на Великите пости на Пепелна (чиста) сряда.

Карнавал Рио де Жанейро, Бразилия

Името му е от латинските 'carni levamen' (освобожение на плътта) или 'carnes levare' (премахване на месото) и след него започват постите.

Корените му са назад в езическата история, отпреди християнството.

Карнавалът има общо и с дионисиевите тържества и с най-стари ритуали за 'прогонване' на зимата (пролетни празници се срещат у почти всички култури (кукерите в България, Сирни заговезни и др.).

Отбелязва се с неколкодневен период, през който жителите на града излизат маскирани по улиците и се събират, за да пеят и танцуват.

Типични са големите процесии с характерни носии, традиционните карнавални фигури, музика и карикатурни образи. В Италия казват: 'A Carnevale ogni scherzo vale' (На Карнавал са позволени всички шеги).

Най-известни са карнавалите в Рио де Жанейро, Венеция и Кьолн.


Карнавалът в Рио де Жанейро е най-известният и най-посещаваният в цял свят. Всяка година той привлича между 0.5 и 1 милион туристи.

Въпреки че подобни карнавали се провеждат във всички градове на Бразилия и според местните жители пищната фиеста на фестивала в Рио е за пред чужденците, а истинско веселие е в малките градчета.