Как да изберем икони за дома и подарък

Как да изберем икони за дома, офиса или подарък. Икона за сватба, кръщене, кола, нов дом, късмет, мъж, рожден и имен ден, бизнес и офис
За дома, за офиса или за подарък

Иконите са изображение на светци, които покровителстват определени групи от хора и или определени аспекти от живота.

Освен като подарък икона може да купим и за дома си, като се съобразим с това, какво покровителства светецът, изобразен на нея.


Християнски символ - независимо дали е купена или подарена

Може да послужи като пожелание и да помогне на съответния човек.

Избор на икона Свети Николай Чудотворец (Свети Никола)

Ако искате да купите икона за вас, офиса или за подарък, трябва да се съобразите, какво покровителства съответният изобразен светец:

• Икони за здраве и дълголетие. Светците, които покровителстват здравето и оздравяването в християнството, са Свети Йоан Кръстител, Свети Пророк Илия, Свети Киприан и Юстина, Свети Антон и Свети Свети Безсребърници Козма и Дамян. Трябва да изберете икона на един от тези светци и да я поставите в дома си.

• Икони за любов и женитба. Свети Лазар е покровителят на женитбата и се вярва, че той насочва девойките и момите към правилния и бъдещия им съпруг. Светиците Вяра, Надежда, Любов и майка им София помагат при откриването на голямата любов.

• Икони за сватба. Подходящ подарък за сватба и за нов дом са иконите на Света Богородица и на Свети Мина. Икона на Свети Мина се подарява за здраве. Той също така изпълнява желания и пази дома. За всеки български дом е подходяща и иконата на Свети Иван Рилски - нашият небесен покровител. За кумовете на младото семейство подходящия подарък е икона на Йоан Кръстител.

• Икони за бременност и раждане. Светците, които покровителстват забременяването и лесното раждане са Света Анна, Св. Св. Козма и Дамян Безсребърници, Света Мъченица Варвара, Преподобна Доминика, Света Екатерина и Света Марина. Можете да си купите икона на един от тези светци, за да ви помагат през бременността.

• Икони за дома, семейството и децата. Ако искате домът, децата и семейството ви да са закриляни, изберете икона на Св. Богородица, Свети Мина, Св. Архангел Михаил, Света Петка и Св. Стилиян - тези светци покровителстват сплотеността и цялостта на семейния дух.

• Икони за кръщене. За детето, което ще бъде кръстено или за родителите му е подходящо да бъде дарена иконата Богоявление (на нея е изобразено как Йоан Кръстител кръщава Христос във водите на р. Йордан), на Архангел Михаил, на Христос, на Света Богородица или на светеца, чието име носи детето. На кръстниците е подходящо да бъде дарена иконата Богоявление (или Кръщение Господне).

• Икони за детска стая. В детската стая е добре да се постави икона на Ангел. Архангел Михаил закриля дома и предпазва от зли очи и сили. Прекрасен избор е и икона с лика на Светата Божия Майка с Младенеца, както и на Господ Исус Христос. Добре е в детската стая да се постави и икона на светеца, чието име носи детето.

• Икони за обучение. Вярва се, че икона на светите братя Кирил и Методий помага при обучение, свързано с езика и културата. Икона на свети Седмочисленици покровителства силата на духа, а икона на Света Екатерина и Блажени Серафим носят успех на изпити.

• Икони за блага и пари. Ако искате да подарите икона за паричен успех, изберете такава, с изображение на Свети Николай Чудотворец (Свети Никола) - той се смята за покровител на банкери и моряци.

• Икони за бизнес и офис. За бизнес-партньор подходящ може да бъде и избора на икона с лика на Св. Николай или Св. Влас. Двамата светци покровителстват търговията. Подходящ подарък е и иконата на Св. Георги, който символизира сила и смелост. По-малък размер икона може да се съчетае с подходящ статив, с който да се подари.


Важно за всички, които имат икони и иконостас у дома си

Иконата е един от най-предпочитаните подаръци за новодомци.

Избор на икони за домашен иконостас

Освен, че пази дома и живущите в него, иконата е символ на вярата и те приближава до Бог. Вижте някой полезни съвети и правила:

Спазвайки законите на източно-православния канон, иконата трябва да бъде закачена на източна стена или ъгъл, така че да е с гръб към изгрева. Мястото не трябва да е тайно и тъмно, а напротив - всеки, който прекрачва прага на дома, да може да вижда иконата.

В случай, че вкъщи нямате такава стена, или пък тя е по-малка, има прозорец на нея или не е удобна за закачане, тогава може да изберете всяка друга стена вкъщи, но ако спазвате няколко условия.

До иконата не трябва да има картини, снимки, рамки с други послания, гоблени, часовници или украшения. Освен това иконата не трябва да се държи в близост до радио или телевизор.

В някои семейства има икона с кандило. По традиция то трябва да гори винаги, както гори вярата на човек в Бог, но в много домове от съображения за сигурност кандилото се пали на празници или сутрин.

Задължителна за всеки християнски дом е иконата, изобразяваща Христос. Тя трябва да е най-голямата и да стои над всички останали.

Над иконата на Иисуса Христа, може да има само Кръст или да бъде изображение на иконата Тайната вечеря и нищо друго. Иконата Иисус е в център, както той е Центъра на Вселената и на нашата Църква.

Следващата икона, която стои в ляво на Христос е на Богородица с Младенеца, която се нарича Пресвета Богородица 'Знамение'.

Много семейства имат икони на светец, който техният род почита. Най-често това е светецът, на който е кръстен главата на дома. У нас за защитник на дома е избран Свети Иван Рилски и неговата икона.

Сложете и икона на Свети Мина - покровител на семейството. Ако в семейството има млада майка или бебе, домът се нуждае от икона на Богородица с младенеца. Ако пък има болен или човек, който дълго е боледувал, тогава ви трябва икона на Свети Пантелеймон.

Не е важно да спазвате строго правилата и съветите за иконите у дома, колкото е важно да вярвате и да черпите духовна сила от тях.


12 април 2015