Хелоуин маски, тиквен фенер, 31 октомври

Хелоуин маскарад на дата 31 октомври, Happy Halloween, тиквен фенер, костюми, маски, 1 ноември ден на Вси Светии


1 ноември - ден на Вси Светии


Halloween e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ..

Началото си води от келтския езически ритуал Самайн (на английски: Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии.


Произход, предания и история

Древните келти посрещали Нова година - Самайн в края на октомври.

Келти, Хелоуин Halloween

Вярвали, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Християните вярват, че душите след смърт не се връщат на земята. В 853 г. от Рождество Христово, папа Григорий IV, в опит да замени езическия ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии.


Традиции, символи и ритуали

Според традициите от 19 век, на Хелоуин е най-характерен тиквения фенер, който се нарича още Светещият Джак или Тиквеният Джак.

Тиквен фенер, Хелоуин Halloween

В нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в американските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а децата се маскират в страшни костюми и обикалят останалите домове, за лакомства.

Носят тиквени фенери и обикалят съседите, искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им 'изиграят номер'.

Днес Хелоуин се празнува в много краища на света, но най-голяма популярност има в САЩ, след емиграцията на ирландците в 19 век.

С практиката на ходене по домовете и просене на бонбони и сладки се появили заплахи и притеснения срещу християните, отказвали да участват в All Hallows’ Eve (деня на средновековен английски език).


Хелоуин - легенди и истини

Историите за произхода на хелоуинския тиквен фенер са интересни и многобройни. Но всички легенди говорят за Джак, мързелив, но хитър ирландски фермер, който успял няколко пъти да надхитри Дявола.

Страшни маски, Хелоуин Halloween

Едната от приказките разказва как Джак подмамил Дявола да се качи на ябълково дърво и когато той вече бил горе, Джак надраскал върху кората кръст. Тъй като Сатана не успял да слезе, трябвало да обещае на фермера, че няма да вземе душата му, за да му помогне.

Друга легенда говори как Джак обрал свои съселяни и бил подгонен от тях, когато по пътя си срещнал Дявола, който му казал, че времето му на този свят е изтекло. Джак обаче успял да го изкуши да се подиграе с набожните селяни, които го преследвали като предложил на Дявола да се превърне в монета, за да им плати откраднатото. После, след като Дяволът изчезне и отново си възвърне вида, те ще се скарат кой измежду тях я е откраднал. Дяволът харесал идеята и се съгласил, но когато фермерът го прибрал в джоба си за негова лоша изненада там имало и божи кръст. Дяволът започнал да губи сили, бил изтощен, не можел да излезе и започнал да моли за пощада. Джак го освободил от болезнения капан след като Дяволът му обещал и сключили сделка, че никога няма да вземе душата му.

Но не след дълго времето на Джак на този свят наистина изтекло. Тъй като земният му живот бил твърде грешен, той не можел да отиде в Рая. Но не можел да отиде и в Ада. Дяволът не желаел да го приеме, тъй като имал сключена сделка с него. Джак нямало къде да отиде, а наоколо било мрак. В тъмното не виждал пътя си и Дявола му дал вечно горящ въглен от Ада, който да осветява пътя му през тъмата. Джак издълбал една ряпа, поставил въглена вътре и тръгнал да броди в търсене на вечния покой, обречен да скита из нищото.

Тези легенди дават името на фенерите, които отначало са правени от ряпа, а в последствие от тикви, поради голямото им разпостранение и удобство за изработка. Символиката им е да плашат лошите духове, които излизат в нощта на празника. Днес тиквеният фенер се нарича Светещия (Тиквения) Джак, а милиони хора по света осветяват всяка година с него пътя си и домовете си през тъмната Хелоуинска нощ.


Празниците, подобни на Хелоуин, са в противоречие с библейските учения, но все пак Денят на Вси светии не успява да заличи Хелоуин.