Димитровден на 26 октомври, Св. Димитър

Димитровден е народен и православен църковен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец, язди червен кон и убива Злото


Свети Димитър Солунски Чудотворец


Димитровден е народен и православен църковен празник, отбелязван на 26 октомври, в памет на Свети великомъченик Димитър Солунски.

След 16-ти век, заедно с други светци-воини, е представен като един от конниците на Апокалипсиса - той язди червен кон и убива Злото.


Църковна история и какво разказва преданието

Димитър е роден през 3 век в град Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. Семейството му е изповядвало християнската вяра.

Димитровден - Свети Димитър

След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на град Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра.

Недоволен от неговата вяра и поведение, император Гай Галерий - 'Арментарий' го хвърля в тъмница. Преди да бъде съден, войници влезли в килията му и го убиват с копие, по време на молитва.

Християнската църква го провъзгласява мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

За покровителството на Светията, великомъченик Димитър Солунски Чудотворец си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.


Народни традиции, обичаи, обреди, ритуали, вярвания и поверия

На Димитровден започват годежи и сватбите. Момите, достигнали до женитбена възраст, извиват 'сглядно' хоро за ергени и родителите им.

Димитровден - 'сглядно' хоро

Така възрастните хора, 'избират' своите бъдещи снахи за синовете си.

Според народните представи от Димитровден започва зима, народна поговорка гласи: 'Св. Георги носи лято, Св. Димитър - зимата и снега'.

Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

Обичай е на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за здрави именници.

На трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния - от петел, ако именникът е мъж или от кокошка, ако е жена.

Сервират се плодове и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

Димитровден - Димитровденска пита с ябълки

На Димитровден се прибират ралата на сухо и се редят дървата за зимата. Характерни са и дните след Димитровден, т. нар. 'Миши дни'.

Димитровден се характеризира още с обредно полазване - гадаене по първи гост. Обредът тук се нарича 'булезен', 'булезване' или 'полязка'.

Вярва се, че ако първите полазници са момчета, през година в обора ще се раждат повече мъжки животни. Ако полазникът у дома е добър и имотен човек, то годината ще е здрава, плодовита и благополучна.

Следи се, ако срещу празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите - пълни с агънца.

Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря, като местата със заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Жените не трябва да подхващат женска работа - да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взима в ръка ни хурка, ни вретено, за да не разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината.

Мъжете да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Те замазват с кал хамбара, прагове и ъгли на къщата и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.


Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Деметра, Диан, Дианa, Дима, Димана, Димитра, Димитрина, Димитрия, Димитър, Димислава, Димка, Димо, Димчо, Диян, Дияна, Драган, Драго, Драгомир, Мита, Митка, Митко, Митра и Митрана. Честит Имен Ден!

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички строители.


26 октомври