Благовещение или Благовец на 25-ти март

Благовещение или Благовец, 25-ти март, от църковнославянски - възвестяване, Свети архангел Гавраил, Пресвета Дева Мария Богородица, благовестник


Велик християнски празник

Утвърден е в Православната църква през 7 век. Почита се от всички християнски деноминации - православни, католици и протестанти.

Църквата празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя Иисус, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.


Първото чудо в живота на Дева Мария

След Въведение Богородично (21 ноември), когато родителите Света Анна и Свети Йоаким завели малката 3-годишна Мариам в храма и я оставили да живее и служи на Всевишния според дадения от тях обет.

Благовещение (Благовец), Свети архангел Гавраил, Дева Мария

Там й се явил Свети архангел Гавраил, който носел със себе си красив бял лилиум. Подарил го на девойката и я подготвил за предстоящото събитие. Тя ще зачене Сина Божий, но не по стандартния начин с мъж, а след като Светият Дух слезе върху нея.

Както казал Небесният пратеник Архангел Гавраил, така и станало. След 9 месеца се появил предреченият Син Божий на Рождество.

Пресвета Богородица има още една среща с Архангел Гавраил - 3 дена преди да почине, той отново й се явил, за да предаде съобщението от Господ Иисус Христос, че е дошъл моментът Синът да прибере Майка си в Царството Небесно.

Тогава Пресвета Богородица пожелала всички апостоли да се съберат при нея на смъртния й одар, домът й да бъде украсен като за празник.

Когато дошъл моментът, най-праведната сред жените не умряла, а заспала. Затова наричаме празника Успение Богородично (15 август).

Макар да е във Великия Пост, празника Благовещение и за неговата значимост, по изключение Църквата позволява да се яде риба.


Народни традиции, обичаи, обреди, вярвания и поверия

В народните представи Благовещение се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане.

Според традицията след днешния ден всеки трябва да излиза от вкъщи сит и с пари в джоба и ако го закука кукувица, богатството ще го съпътства през цялата година.

Днес се извършват определени дейности, приписвани на празника. Сеят се зеленчуци и се пресаждат плодните дръвчета, които не дават плод. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, да събират мед.

Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, по изключение може да се яде риба, за това обикновено тя присъства на трапезата. Няма изискване каква да бъде (както на Никулден).

По традиция се приготвя рибник - риба с ориз, шарена пита и лучник.

Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и 'нещо зелено' (салати, марули, коприва, спанак, лапад). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Нехристиянски, езически народни вярвания, характерни за някои региони, били че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани.

Затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца.

Благовещение (Благовец) бебе обеци

Вярва се също, че през деня всяка отрова губела силата си.

Свързан с това обичай бил стопаните да премитат къщи, постройки и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат за здраве, сила и късмет, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото.

Благовещение - Благовец е първият голям празник след настъпване на пролетта. Топлото време събужда мечките от техния зимен сън. Те излизат сред природата, отиват до реките и потоците да се изкъпят след дълго зимно спане. Вярва се, че водата след тях става лековита.

На Благовещение - Благовец у нас се завръщат лястовиците и кукувиците, които носят добрата вест, че зимата вече си е отишла, а на нейно място е дошла красивата и животворна светла пролет.

Но на този ден жените не трябва да шият и да плетат, не използват куки, игли и конци, за да не се убодат, защото това е лош знак.

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят лалета във вода и изчакат 3 дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на год.

През Великия пост е забранено да се играе хоро, но на Благовещение е разрешено играното от моми т.нар. 'мъжко' хоро буенек или буенец.

В народния календар този ден е известен като 'половин Великден'.

Цветен символ на Благовещение - Благовец е кокичето. То е бяло, чисто и невинно като Дева Мария, която на този ден научила благата вест от Св.арх. Гавраил, че ще зачене и ще роди Сина Божий.

Затова на Благовещение - Благовец се почитат и жените - майки.


Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

Имен ден празнуват Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Ванга, Вангелия, Гавраил, Гаврил, Гаврилка, Евангелина, Ева, Добрин, Добрина, Добринка, Добромир, Добромира, Бонка, Бончо, Мариан, Мариана, Мариян и Марияна. Честит Имен Ден!


25 март