Бъдни вечер и Рождество Христово (Коледа)

Бъдни вечер, Коледа или Рождество Христово, Божик, Божич, Noel, Yule, Merry Christmas, Santa Claus, Дядо Коледа, Дядо Мраз, Дед Мороз, Снежанка, Снегурочка, елха, подаръци, украса, рецепти, Нова Година
Бъдни вечер - 24 декември или Малка Коледа


Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. Отбелязва се на 25 декемврии, а от арменската църква - на 6 януари.

Християните честват раждане на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.


Традиции, трапеза, обичаи и поверия на Бъдни вечер

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Посветен е на дома, огнището и семейството. Характерен е с тържествена трапеза.

Бъдни вечер и Коледа - празнична трапеза

В различните краища на страната народът нарича 24 декември Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. На трапезата присъстват само постни ястия, нечетни на брой (7, 9 или 12 - числа на Кабала).

Най-често на трапезата присъстват варен фасул, пълнени с ориз или с боб чушки, лозови или зелеви сарми, варено жито, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, жито, плодове, баница, зелник и обреден хляб (наричан още боговица, богова пита, богов кравай, благословник).

От тестото на погачата се пекат и малки кравайчета - колачета. С тях се даряват коледарите на другия ден. Под трапезата се слага слама.

Който пръв кихне на Бъдни вечер го очаква здраве и щастие. Другите гадаят за бъдещето си като счупят орех - по здравината на ядките му.

24 декември е наречен Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини на семейство, роднини и близки хора.


Коледа или Рождество Христово (Божик, Божич, Noel, Yule)

Рождество Христово или Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос.

Бъдни вечер и Коледа - елха с подаръци

Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 век) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга й дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята - в границите й тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. Там се ражда Бога-Син младенецът Исус и над мястото изгряла звезда. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят.

И ако празничната софра на Бъдни вечер е предимно от постни ястия, то на Коледа трапезата е месна и не се вдига през целия ден. Тя е продълговата за разлика от кръглата софра за Бъдни вечер и е покрита с месали. Под трапезата се слага слама, а в нея ралник, в който преди вечеря се слагат три въглена и тамян и се прекадява три пъти - трапезата, зимника, кошарата, оборите, хамбарите и кошовете.

Като се наядат, всички стават едновременно и трапезата не се вдига.

Коледарите тръгват след полунощ. Участниците в обичая са само мъже, и то главно ергени, годеници и по-рядко - млади, скоро оженени мъже. Групите са избрали своя водач още на Игнажден, от когато се разучават специалните коледарски песни и благословии.

Коледа се празнува три дни. На първия всички Христовци и Христини честват именния си ден, а на третия, който е в чест на първомъченик Свети архидякон Стефан, празнуват и тези, които носят неговото име.

Според народното вярване, от 25 декември до 7 януари се изнизват дванадесет дни, наричани 'мръсни', 'погани' и 'караконджовски'. През това време вилнеят различни нечисти сили и навън не се излизало, докато не пропеят първи петли. Жените не перели, не тъчели и не предели. Народът ги нарича още 'некръстени' дни, тъй като Христос още не е посветен - до 7 януари, когато Йоан Предтеча го кръщава.

В Америка и Канада в навечерието на Коледа децата оставят до камината чаша мляко и чиния със сладки, за да може дядо Коледа, след като донесе подаръците, да се нахрани, и да отпочине. На двора малчуганите хвърлят моркови, за да нахранят и изморените елени.

В Япония Коледа се празнува по различен начин. Тогава трябва да се правят добрини за другите. Те нямат дядо Коледа, но имат будистки монах на име Хотеи-ошо, който раздава подаръците на децата.

Важна част от традициите по Коледа в някой страни е пресъздаване на раждането на Исус. Изпълненията се правят от групи деца или възрастни хора. Понякога в пиесите са включени кукли на конци, акомпанирани с песни, музикални инструменти, а понякога и танци.

Сияещата коледна елха се свързва с древни обичаи и с времето се превръща в символ на Коледните и Новогодишни празници. Христос идва на земята и носи със себе си частица от Небесното царство и неговата красота. Елхата се украсява с ангелчета, свещички, топки и сребристи гирлянди - символ на отрупаното с плодове Райско дърво.


Кой ще почерпи през тези дни за здраве, щастие и късмет

24 декемврии - Бъдни вечер (Малка Коледа), имен ден: Благородна, Евгени, Евгений, Евгения, Жени, Женя, Жечка, Първан и Първана.

На 25 декемврии - Рождество Христово, имен ден имат всички, които носят имената: Емануил, Емил, Кристина, Кристиян, Кристияна, Рада, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Ренета, Румен, Румяна, Руска, Христина, Христо, Християн и Християна.


Гости ще посрещат и следпразничните именици ...

На 26 декемврии имен ден имат: Давид, Дацо, Дачо, Жозеф и Йосиф.

На 27 декемврии: Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Станка, Станчо, Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Стоил, Стоилка, Стоян, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню и Шон/а.


24 и 25 декемврии