Сирни Заговезни, прошка и карнавал с маски

Сирни Заговезни, ден за веселие и прошка, карнавал и карнавално шествие във Варна, маска, маски, маскарад, кукери
Ден за веселие и прошка

Сирни заговезни (Прошка, Поклади, Сирница, Масленица) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение и важен зимно-пролетен празник в народния календар.

Той е винаги седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на маските и кукерите.

Народни традиции, обичаи и обреди на Сирни заговезни

Обичаят хората да се маскират по Заговезни е от Средновековието и дори много преди това. У нас е разпространен само в някои краища.

Сирни заговезни маски кукери

Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.

На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти.

Прието е да се извършва и обичаят 'хамкане', като на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

Сирни заговезни 'хамкане'

Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва и хвърля кръст в двора на девойката.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве и щастие. После около тях се играят хора и се пеят песни.

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри.

Искат прошка и целуват ръка на домакините, изричат традиционните думи на прошката: 'Прости!', 'Простено!!!' пък е задължителен отговор.

Пролетно карнавално шествие на Сирни заговезни във Варна

Празник на маската, маскарадния и сценичен костюм и народната носия ще се състои за четвърта поредна година във Варна.

Идеята на пилотното му първо издание е да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в града и региона от Освобождението до средата на миналия век - 1944 год.

Празничното шествие започна в 15:00 ч. на площад 'Св. св. Кирил и Методий' пред Катедралния храм 'Свето Успение Богородично'.

Сирни заговезни карнавал Варна

Участниците дефилират на специално изградена сцена, а костюмите и маските им се оценяват от жури.

Сирни заговезни карнавал Варна

В карнавала участват и деца от училища и читалища. Организаторите на карнавала включват групи от Центъра за социална рехабилитация и интеграция и дневен център за хора с умствени проблеми 'Ривиера'.

В шествието се включват и представителни групи на актьорите от Варненската опера, Драматичния театър и Кукления театър.

Сирни заговезни карнавал Варна

Някои от най-атрактивните групи представят кукерски маски и автентичен фолклор на различните етноси.

Сирни заговезни кукери карнавал Варна

Шествието за Сирни Заговезни във Варна преминава по централните булеварди на града и достига до входа на Морската градина.

Запалва се типичния за Сирни заговезни огън за маскарадно хоро.


Пролетно карнавално шествие на Сирни заговезни и в Ксанти

Всяка година на Сирни Заговезни карнавалът в градчето Ксанти, достига своята връхна точка с провеждането на 'големия парад'.

Участниците дефилират на фона на силна музика с танци, в 3 км. дълъг карнавал и са близо 15 000, от различни карнавални школи.

Публиката е от цяла северна Гърция и няколко хиляди българи.