Гергьовден е на 6-ти май, Свети Георги

Гергьовден  се празнува на 06 май, Свети Георги Победоносец убива змея, змей, икона, именници, именни дни, имена, чеверме, почивни дни, оферти
Св. вмчк Георги Победоносец


Един от най-почитаните светии в България е Свети Георги Победоносец. Той е покровител на земеделските стопани.

В деня преди Гергьовден селяните забиват в средата на нивите си раззеленил се клон от бук, за да шумят и изкласят житните класове и другите посеви да дадат добра реколта.


Народни обичаи, традиции и ритуал 'къпане' в роса 💦

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса и я пият, защото народното вярване твърди, че по това време на годината всичко е 'повито с блага роса'. В Родопите е обичаят 'адрелез'.

Гергьовден къпане в роса за здраве

Къпането или ходене боси в росата се прави от хората, за да са здрави и да не ги боли кръст през годината. Къпят се в роса и безплодни жени с вярата, че така ще станат плодовити.

Друг свързан с росата обреден момент е събирането и носенето ѝ вкъщи или се берат цветя с роса по тях. Вярва се, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.

На вратата на всяка къща се закачват букови клонки, разцъфтял глог, люляк, цветя или други цъфнали храсти.

На Гергьовден домакините окичват чешмите и кладенците със зеленина и пускат в котлите с вода стрък коприва за здраве.

Гергьовден е и един от най-големите стопански празници на българите, който поставя началото на новата трудова година.

Гергьовден овчар и стадо овце

В наши дни се чества като Ден на овчаря, защото според народните представи св. Георги е покровител на пастирите.

Стопаните отиват с шарен колак при кошарите и издояват първото мляко. В менчето пускат пари и здравец, за да са млечни овцете.

През това време всяка домакиня замесва тесто и изпича специален гергьовденски хляб - 'кошара', 'харман' или 'боговица'.


Ден на храбростта и празник на Българската армия

В годините след Освобождението на България от турско робство, военните паради на този ден постепенно започнали да набират скорост и да се утвърждават като важен ритуал.

На сутринта на площада пред Паметника на Незнайния воин в София президентът на страната, както и народът обикновено посрещат Парад на българската армия, а Глава на Българската православна църква освещава военните знамена.

Гергьовден военен парад армия

Половин час по-късно започва демонстрацията на военна техника и авиацията на площад 'Княз Александър Батенберг Първи' в центъра на София - столицата на България.


Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет 🥂🍾🐑

Имен ден имат: Галин, Галина, Галя, Ганка, Ганчо, Генади, Генчо, Гео, Гергана, Георги, Георгина, Георгия, Гергина, Гинка, Гиньо, Гиргин, Гиргина, Гоце, Гюрга, Гюргелена, Гюро, Йорго, Порица и производни.

Гергьовден чеверме

Чеверме е печено месо на открит огън, приготвено по специален начин. Най-често се приготвя от заклано по определен начин домашно животно - овен, шиле или овца и обработено от касапина.

Печеното месо може да се приготви по няколко начина: традиционно на шиш, комитско - в дълбоко изкопана в земята яма, по селски - в зидана пещ и домашно - в домашна печка с дърва на фурна.


Още поверия за късмет и здраве на Гергьовден:

На Гергьовден се пие студена вода на гладно, като се вярва, че тя ще прочисти кръвта. Още по-добре е, ако водата се пие от нова стомна.

Съдовете се пълнят на реката с отвори, обърнати по течението. За да влезе в стомната водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използа при баене и лекуване на екземи или болни очи.

На кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярвя се, че това ще ги предпази от болки в кръста.

Можете да направите магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката червен. На сутринта конците се разменят три пъти. Смята се, че чрез трендафила болестите си отиват.


6-ти май