Еньовден - 24 юни, лечебни билки, Калиница

Еньовден е на 24 юни, денят на лечебните билки, ден за лекове и имане, космически, магически и лечителски празник, обичай 'Калиница', пророк Св. Йоан Кръстител, известен и като Св. Йоан Предтеча, лятно слънцестоене, ладуване, самодиви, Иван Купала
Сватба на невястата-душа със Слънцедатния


Източноправославната християнска църква чества Рождение на свети Йоан Кръстител, който предсказва раждането на Спасителя - Христос.

Името на народния празник - Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) и често обреди и традициите на двата празника се преплитат.


Народни традиции, обичаи, обреди, ритуали, вярвания и поверия

В народния календар Еньовден заема важно място наред с Коледния и Великденски цикъл, но тпзи празник има по-стари, езически корени.

Еньовден - Йоан Кръстител, известен и като Св. Йоан Предтеча

Първоначално празникът съвпадал с лятното слънцестоене и много от поверията и обичаите са свързани с култа към небесното светило.

В географските ни области името се произнася по различен начин - в Област София името на празника е Яневден, в Струга - Иванден, в Охрид - Ивъндън, във Велико Tърново - Иван Бильобер или Драгийка.

Във всички махали в Асеновград се прави обичаят 'Калиница'. Малки момиченца - около три годишни, се обличат като булки и придружени от своите приятелки, обикалят по махалите и пеят песен за Калиница.

Еньовден - малки момиченца от Асеновград, облечени като булки

Ритуалът 'Калиница' води началото си през 19 век, от старите гръцки квартали на Станимака, като по-късно е смесен с българските обичаи.

Също така се вярва, че билките събрани на Еньовден са много силни и лековити. Затова и още преди изгрев слънце се берат от тях за лек.

Жените берат цветя и билки, правят от тях малки и голям венец от 77 и 'половина' билки и се провират през него заедно с децата за здраве.

Девойки в предбрачна възраст, налели от вечерта 'мълчана вода', т.е. налята мълчешком, се накичват с венци от набраните преди изгрева билки, играят хоро и ладуват - за какъв ерген ще се омъжи момата.

Небесните светила 'полудяват' в полунощ срещу празника, небето се отваря - стават чудеса, но и черни магии, а сънищата са пророчески.

Там, където има заровено имане, от мястото излиза чрък син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето.

Източните славяни отбелязват празника с традиционно нощно къпане преди Иван Купала, има задължително огън и се прескача за здраве.


Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав/а, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и всички, които носят 'билки' в името си. Честит Имен Ден!


24 юни