Джулай морнинг 1-ви юли, July Morning

Джулай морнинг на 1 юли, Джулая, July Morning, утро плаж Черно море, изгрев, празник, традиция


Посрещане на първото юлско утро


Джулая (нечленувано: 'Джулай') е традиционен хипи празник, който възниква в България на 1-ви юли 1972 година на плажа във Варна.

Името на празника се свързва с известната песен на рок групата 'Юрая Хийп' ('Uriah Heep') - 'July Morning' ('Юлско утро') от 1971 год.


История на празника и традиции

На всеки 30-ти юни срещу 1-ви юли големи групи хора се събират по българското крайбрежие или плаж на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулай морнинг

Въпреки че традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те, тя съществува в България и до днес, а понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източният бряг - скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Джон Лоутън на Джулай морнинг в Каварна

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света.

Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първите участници.

Нова вълна на засилено посрещане на хипи празника е през периода от 1986 до 1989 г., в Морската градина на Варна и Централен плаж.

Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има смисъл на бягство от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз, освобождаване на личността от оковите на големия град и въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот.


През 1994 г. се ражда и т.нар. Ивнинг (вечер), July Evening

Щом си има морнинг, защо да си нямаме и ивнинг. Както посрещаме слънцето в началото на юли, защо да не си го изпратим в края.

Джулай ивнинг

И така на 31-ви юли срещу 1-ви август започва и Ивнинга.


Основни характеристики на хипи движението

Хипи, наричано още хипи движение или хипарство (hippy или hippie - моден, стилен) е младежко движение, което възниква в САЩ през 60-те години на XX-ти век и постепенно запада след 70-те години, макар че и до ден днешен съществуват хипита в отделни страни и райони.

Хипи движение, хипари

Отличителни белези на хипито са джинси и свободни, широки дрехи в ярки цветове и шарки, гердани и гривни и особено дългата коса.

Музиката става централен изразител на хипи движенията и тя е предимно разновидности на рока. Особена популярност набира звученето на Дъ Битълс, Дъ Ху, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, Лед Зепелин, Дъ Дорс, Боб Дилън, Пинк Флойд Боб Марли, Грейтфул Дед, които олицетворяват духа на епохата видяна през очите на хипитата.

Търсенията и лутанията на младите хора от това поколение най-пълно са изразени на легендарения фестивал 'Удсток', състоял се в градчето Бетъл в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 г. Фестивалът е най-популярната проява на хипи движението и остава в историята като реализация на колективния младежки бунт.


1 юли