Архангеловден на 8 ноември, Свети Рангел

Архангеловден на 8-ми ноември, Свети Рангел (Архангел Михаил), Архангелова, Мъжка или Войнишка задушница, Велика задушница
Свети Рангел - преиначен на Архангел Михаил


Църквата е определила този ден за празник в чест на светите ангели и на св. 'архистратиг' Михаил когото смята за вожд на небесните сили.

Празникът е един от най-големите поменални обреди в календара на българина. Той е предшестван от Архангелова (наречена 'Войнишка') задушница и се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.


Църковна история и какво разказва преданието

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки има своята мисия.

Архангеловден - седемте Архангели

Архангел Михаил-Рангел е 'пазител на душите и борец против злото'. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния ни път. Той прибира душата на човека - най-важната му мисия е 'душевадец'.

Той бива възприеман от населението като 'ангел на смъртта' и оттук идват народните му названия - душовадник, душевадник, вадидушник.

Църковния празник Архангеловден е известен също и като Събор на св. архистратиг Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.


Народни традиции, обичаи, обреди, ритуали, вярвания и поверия

На трапезата за празника - коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо.

Архангеловден - рангелово блюдо

Най-възрастният човек в дома разчупва хляба (питата) над главата на кръст и изрича думите 'Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди ръж до тавана'.

Той сипва отгоре и полива с виното от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет.

Тя изрича 'Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс. До сега с щото можахме, а догодина с що искаме. Сега с паница, догодина с бакъра'.

Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил, повелител и покровител на души, му е подал златна ябълка.

Осмият ден ни напомня за Събора на всички Безплътни Сили, който ще стане в деня на Страшния Съд, който Св. Отци наричат 'ден осми'.

Освен за Страшния Съд този празник ни напомня и за ангела-пазител, който се дава на всеки християнин при неговото кръщение и който е наш верен помощник, защитник и наставник, и ни предпазва от беди.


Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

Имен ден празнуват всички, които носят имената: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Геле, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Милка, Милко, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михайлина, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райка, Райко, Райна, Райчин, Райчо, Рангел, Рафаил, Рачо, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим и Ханка. Честит Имен Ден!

Професионален празник на полицаи, месари, колбасари и урбанисти


8-ми ноември