НАЧАЛО

Бившите 'Мис България' носителки на титлата

Бившите 'Мис България' носителки на титлата и короната през годините, ново издание след 1989 г.
През годините в новото издание след 1989 г.


Къде са сега всички бивши миски. От възраждането на конкурса, след демократичните промени, короната носят повече от 20 красавици.

Някои бяха провъзгласени от алтернативни конкурси, заради лютите битки за лиценз на 'Мис България', след убийство на Васил Папазов.

Много от момичетата са позабравени, други вече са извън България.


• 'Мис България' 1989 г. ('Мис Родина') - Соня Васи

Соня Васи - 'Мис България' 1989 г.

Соня Васи е от Варна. Става известна още през 80-те години като 'момичето на братя Аргирови'. Снима се за американския 'Плейбой'.

През 1989 г. грабва короната на първата 'Мис България', а малко след това заминава за САЩ, където развива кариера като модел, певица и е била 'муза' на много известни мъже от световния музикален бизнес.

Има дъщеря Бриана, от брака си с богатия американски бейзболен играч Брейди Андерсън. Той й плаща издръжка от 10 000 долара/мес.


• 'Мис България' 1990 г. - Виолета Гълъбова

Виолета Гълъбова - 'Мис България' 1990 г.

Виолета Гълъбова е първата Мис на новото време. Тя е миловидна, интелигентна и не анорексична в сравнение с днешните красавици.

Тя не потъна в суетата на славата и медиите, които не бяха толкова могъщи тогава. Причина не е ревнив любовник или тираничен съпруг.

Дипломира се като лекар и сега работи в САЩ по специалността си. Не е 'осребрила' короната си с фотосесии, но има сериозна кариера.

Преди да замине за Америка, завършилата столичната английска гимназия, се издържа като медицинска сестра в реанимация. По-късно, като дипломиран лекар, води 'Здравец' по телевизия 'Канал 3'.


• 'Мис България' 1991 г. - Любомира Славчева

Любомира Славчева - 'Мис България' 1991 г.

Това е българката, която се снима в клип на Лени Кравиц и участва във филм с Робърт де Ниро, а някои я помнят от предаването '7-о авеню'. Още на 17 години тя става втората носителка на короната в историята на 'Мис България'. Възможността да ни представя на 'Мис Свят' и излизането извън граница, й предоставят шанс да бъде забелязана и почти веднага стартира кариерата й на модел.

След известно време се мести в САЩ, където й е предложено да участва в клипа към песента 'American Woman' на на Лени Кравиц. Решението да се превърне в блондинка й донася и покана за малка роля в драмата '15 минути', в който играе Робърт де Ниро. Веднъж докато вечеря в скъп ресторант, непознат мъж й праща червена роза. Оказва се, че не е съвсем непознат - става дума за Клинт Истууд.

Любомира обаче се връща в България и създава собствена марка биокозметика, съжителства с приятеля си и гледа малкия си син.


• 'Мис България' 1992 г. - Елена Драганова

Елена Драганова - 'Мис България' 1992 г.

За нея информацията е оскъдна и почти никакви снимки. Никой не си спомня за най-красивата ни българка от преди години (най в ляво).


• 'Мис България' 1993 г. - Вера Русинова

Вера Русинова - 'Мис България' 1993 г.

Работи в софийски офис на рент-а-кар и дипломатично премълчава, че някога е била популярна миска, като най-красивата българка.

На финала на конкурса се разсеяла и като й съобщили името, не го чула. След като пак го повторят, се сепва и минава крачка напред. Заедно с короната тогавашната десетокласничка си тръгва с 'Тико'.

Вера има шанс да дефилира в Милано, Гърция, Испания, Турция, Корея, Южна Африка, да участва в общи кастинги с топманекенката Клаудия Шифър и да се снима в тв реклами на 'Libresse', 'Fiat' и 'Nicon'. Сега кумата на футболния национал Росен Кирилов се опитва да балансира между манекенските си ангажименти и работата.


• 'Мис България' 1994 г. - Стела Огнянова

Стела Огнянова - 'Мис България' 1994 г.

Пътят към славата на русокосата софиянка и 'Мис Пловдив' 1994 е застлан с шрапнели. Секунди преди тя и останалите претендентки за титлата да излязат на сцената, в тоалетната избухва бомба и убива роднина на Стела. Взривът не отказва организаторите и на другия ден състезанието се провежда при затворени за публиката врати.

По-късно Стела изневерява на моделския бизнес и започва работа в информацията на столичната аерогара. Плътният и глас се носи от тонколоните на фоайетата 2 години. Сега тя е дипломиран психолог.


• 'Мис България' 1995 г. - Евгения Калканджиева - 'Жени'

Евгения Калканджиева-Манова - 'Жени' - 'Мис България' 1995 г.

От годината, в която 'Жени' е коронована, индустрията 'Мис' започва да се развива по нови, по-различни и по-професионални правила.

'Жени' донася и първата истинска победа за България - класира се в челната десетица на 'Мис Свят'. Тя мрази да я наричат 'шестата по хубост в света', защото голямата й гордост е управляваната от нея агенция 'Визаж', която основа още преди да бъде коронована за Мис.

След короната 'Жени' започва да развива агенцията си и стъпва дори в Италия. През 1997 г. е нападната и намушкана с нож в корема. И досега полицията не може да открие кой е поръчал нападението.

След възстановяването обаче започват годините на нейния триумф. Тя взима лиценза на 'Мис България' след смъртта на Васил Папазов. Бори се с алтернативната 'Мис' на Ирина Папазова - вдовицата на Папазов, който конкурс обаче ражда звездата на Наталия Гуркова.

'Жени' воюва и с Дарина Павлова и агенцията й 'Мегаталант', която откупува правата за конкурса за 2001 г. Тогава предварително е ясно, че 'Мис България' ще стане Ивайла Бакалова, близка с Илия Павлов.

Следващата година 'Визаж' се завръща и коронова Теди Бургазлиева.

През 2003 г. обаче и 'Жени', и Дарина Павлова организират свои конкурси. Ден след убийството на Илия Павлов, 'Визаж' провеждат своя конкурси избират Ива Титова - по онова време приятелка на единия от мултимилионерите братя Бобокови. Въпреки загубата, Дарина Павлова също прави своята 'Мис България'. След това и тя и 'Жени' изчезват от България. Калканджиева се завръща през 2004 г.

Години по-късно тя най-накрая намира партньора в живота си Стефан Манов - 'Тачо' и през 2009 г. ражда сина си Георги. После 'Жени' се изявява като телевизионна водеща в токшоу 'Жените говорят' по ТВ7.


• 'Мис България' 1996 г. - Вяра Каменова

Вяра Каменова - 'Мис България' 1996 г.

Тя е на 21 години, студентка по финанси, когато става 'Мис България' 1996 г. Като награда, с короната получава и лъскав автомобил 'Пежо'.

За избора й обаче се заговори, че преди началото на провеждане на конкурса, шефът на агенцията организатор 'Интерсаунд' е вежливо инструктиран от борци, за начина по който трябва да гласува журито.

Неприемливо високата според модните стандартите Вяра Каменова е свързвана с един от шефовете на 'СИК' във Враца. Тогава изборът на новата красавица е съпроводен с бурни освирквания на публиката.

В момента тя живее с мъжа си, с когото въртят заведение в центъра на София и гледат двете си деца. Вяра стои далеч от светския живот.


• 'Мис България' 1997 г. - Симона Величкова

Симона Величкова - 'Мис България' 1997 г.

От години Симона Величкова живее в с. Ъглен. В профила си от 1998 годна е отбелязала, че е сгодена за Десислава Петрова - 'Солджъра'.

Двете избират да са близо до природата, изнасят се от големия град и помагат на хората в селото. Те са кръстили проекта си 'Оставаме'.


• 'Мис България' 1998 г. - Полина Петкова и Наталия Гуркова

'Мис България' 1998 - Полина Петкова 'Мис България' 1998 - Наталия Гуркова

Днес за Полина Петкова си спомнят само броени познавачи в модния бизнес. Шуменката залязва така бързо, колкото е изгряла. Конкурсът 'Мис България', организиран от 'Жени' Калканджиева, в казиното на 'Слънчев бряг' на братя Диневи, я посочва за най-красива българка.

Наталия Гуркова беше избрана на конкурс, организиран от вдовицата на Васил Папазов - Ирина. Гуркова се води за 'алтернативната мис', но стана по-популярна от двете момичета, короновани в годината.

След като става най-красивата българка Наталия постига и първата си световна титла. През 1999 г. става 'Мис Туризъм' на планетата, а после и 'Кралица на красотата' в Москва. 2000 г. на модно ревю в ЦУМ е безапелативно обявена за 'Мис България' на всички времена.

Наталия завършва магистратура по право, но заминава в ЮАР със съпруга си, черногореца Джордже. Там се грижи да дъщеричката си Джорджия. Говори се, че Гуркова в момента отново е бременна.


• 'Мис България' 1999 г. - Виолета Здравкова и Елена Ангелова

'Мис България' 1999 - Виолета Здравкова 'Мис България' 1999 - Елена Ангелова

Виолета Здравкова бе избрана на помпозна церемония в 'Слънчев бряг' в смутни времена за конкурса 'Мис България', когато 'Визаж' и 'Интерсаунд' воюваха за правата над лиценза на конкурса. Тя беше посочена от 'Жени' и успя да отиде на 'Мис Свят' и 'Мис Вселена'.

Виолета Здравкова се превърна в най-скандалната 'Мис България'. Прочу се с участието си във 'ВИП Брадър' и с факта, че е теглила кредит, за да си сложи силиконов бюст и да се снима за 'Плейбой'.

Бившата фризьорка има дъщеря Даная от покойния вече бизнесмен Трайчо 'Манекена'. Наскоро се разведе с мъжа си Румен. След това се заговори, че е зле финансово и е започнала да предлага интимни ласки срещу 'скромни' суми пари, което Виолета категорично отрече.

В момента Виолета работи като управител на Медицински център.

Елена Ангелова беше избрана след скромна церемония пред бившия мавзолей в София на конкурса на Ирина Папазова. След скандал тя стана победителка, тъй като фаворитката Биляна Цветкова отстъпи.

Проблемите и скандала с конкурса не попречиха, даже помогнаха на Елена да стане известна, обаче успя да стигне само до 'Мис Европа'.

Тя се дипломира като юрист и след работата си при Тодор Батков откри своя адвокатската кантора. Преди това гради телевизионна кариера в '1 към 1' със Сашо Диков. От много години Елена живее с бизнесмена Николай Нейчев, от когото има син на име Александър.


• 'Мис България' 2000 г. - Ваня Пейчева и Магдалина Вълчанова

'Мис България' 2000 - Ваня Пейчева 'Мис Вселена - България' 2000 - Магдалина Вълчанова - 'Маги Тялото'

Ваня Пейчева дефилира с тоалетите на различни дизайнери и след като печели короната. Оттегля се и днес се грижи за семейството си.

Магдалина Вълчанова - 'Маги Тялото' е манекенка и модел, родена на 3 април 1977 год. в град Пловдив и е 'Мис Вселена - България' 2000 г.


• 'Мис България' 2001 г. - Таня Карабелова и Ивайла Бакалова

'Мис България' 2001 - Таня Карабелова 'Мис Вселена - България' 2001 - Ивайла Бакалова

Таня Карабелова е родена в Разград на 18 август 1978 год. Участва в конкурса 'Мис Свят 2001' и се класира 11-та. Печели убедително на 'Топ Моделс' 2002 в Украйна с участието на топ модели от цялия свят.

Ивайла Бакалова е родена във Варна на 16 юли 1981 год. Носителка е на титлите 'Мис Черно море' 2000 и 'Мис Вселена - България' 2001. Понастоящем е собственик на продуцентската фирма 'Пик енд Мор'.

Има сестра близначка Божидара Бакалова, която се занимава с мода и има собствена модна линия 'By Bakalova'. Ивайла има дъщеря Рая (2003 г.) от бизнесмена Румен Гайтански, с когото живеят разделени.


• 'Мис България' 2002 г. - Теодора Бургазлиева (отнета титла)

'Мис България' 2002 - Теодора Бургазлиева - 'Теди' - с отнета титла

'Теди' Бургазлиева е от Попоморе и не живее в България над 10 год.

Teoдopa зa ĸpaтĸo e 'Mиc Бългapия'. Cĸaндaлни гoли cнимĸи cтaвaт пpичинaтa ĸopoнaтa й дa бъдe oтнeтa - по peглaмeнт нe е пoзвoлено.

Teoдopa Бypгaзлиeвa - 'Теди' се жени за Александър - 'Сашо', син на Стойчо Младенов, но след 4 годишен брак двамата след разделят.

Миската напусна родината, защото се влюбва в момче от чужбина. Замина при него и след като поживяха в Германия и в Русия 'Теди' усети, че извън България има по-големи възможности за развитие.

В САЩ се занимава с изобразително изкуство, бизнес с недвижими имоти и банкерство. Освен, че рисува и продава оригинални картини и принтове на творбите си, има и собствена линия на марка за дрехи.


• 'Мис България' 2003 г. - Райна Налджиева и Ива Титова

'Мис България' 2003 - Райна Налджиева 'Мис България' 2003 - Ива Титова

Райна вече е забравила времето, когато спечели короната за красота в конкурса 'Мис България' на 'Мегаталант' през 2003 г. Тогава е била ученичка и от страх, след медийна изява бърза да се прибере вкъщи.

Налджиева живее на семейни начала с китариста 'Жоро' Янев. Те се влюбили в заведение, където той свирел. Връзката им била крайно безпроблемна, досега не са имали дори спорове, камо ли скандали.

Райна, която преди време беше асистентка в 'Станция Нова' изобщо не съжалява, че е напуснала предаването. 'Сервитьорка при Иван и Андрей в телевизията няма смисъл да бъда' - смята бившата муза на 'Румънеца'. Сега тя работи на две места - в семейния сладкарски бизнес и в две детски градини, където преподава народни танци.

Ива Титова е родена на 15 юни 1984 г. в София. Завършила е Бизнес администрация в 'Сити юнивърсити' в Правец. Ива главно се изявяа като модел-манекенка. Изборът й за 'Мис България' породи най-много коментари, че титлата вероятно е платена от известен бизнесмен.

Късметлийката Ива Титова наследи от предшественичката си 'Теди' Бургазлиева корона с 1800 брилянта. Момичето получи правото да представя България на 'Мис Европа', 30 000 долара под формата на ангажименти от 'Визаж Модел Груп' и автомобил 'Хюндай - Санта Фе'.

От известно време насам някогашната миска изчезна от хоризонта, избягва публичните изяви и страни от всякакво медиино внимание.


• 'Мис България' 2011 г. - Ваня Пенева

'Мис България' 2011 - Ваня Пенева

.


15 ноември 2014