'Златният Орфей' 2015 г. - 'Слънчев бряг'

'Златният Орфей' в КК 'Слънчев бряг', 'Златния Орфей', 'Златен Орфей', участници, изпълнители, награда


Голямата награда за българска песен

Златният Орфей е международен фестивал на българската забавна песен и популярна музика. Провежда през периода 1965-1999 год.

Възниква през 1965 като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в 'Бар-вариете' на курортния комплекс 'Слънчев бряг'.

От 1967 год. Фестивала носи името 'Златният Орфей'

Включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Мястото и провеждане на фестивала се променя от нощен бар 'Вариете' в Летния театър на 'Слънчев бряг'.

Началото на 'Златен Орфей'

Първи директор на фестивала е Генко Генов. През 1974 г. е обвинен в злоупотреби и шпионаж и е осъден на 20 години затвор. След 7 г. е освободен, а е реабилитиран политически и граждански с решение на парламента от 29 март 1990 г. Отново е назначен за директор 1992 г.

Генко Генов с наградата статуетка 'Златен Орфей'

През 70-те и 80-те години директори на фестивала са Георги Ганев, Иван Зафиров и Дечо Таралежков. След смъртта на Генко Генов (30 септ. 1993 г.) ръководството на фестивала поема неговата вдовица Дариана Генова чрез новосъздадената фондация 'Златният Орфей'.

Сцена Летен театър на 'Златен Орфей'

За голямата популярност на 'Златния Орфей' в страната спомага редица фактори: неговото провеждане се излъчва директно на живо по националната телевизия с участието на Естрадно-симфоничния оркестър на Комитета за телевизия и радио под диригентството на Вили Казасян. За бек-вокал са ползвани най-популярните в България вокални групи: 'До ре ми фа', 'Студио В', 'Тоника', 'Домино', 'Трик' и др.

Легендарният 'Златен Орфей' се завръща на 31 август 2015 год.

Звездите на българската музикална сцена отново ще се събират в КК 'Слънчев бряг', за да възродят емблематичния български фестивал.

Дариана Генова с приятели - 'Златен Орфей'

Фондация 'Генко Генов' и 'Слънчев бряг' АД се обединяват с общи усилия за ежегодното възстановяване на най-емблематичният за страната ни Международен фестивал 'Златният Орфей' и провеждане в КК 'Слънчев бряг'. Организира се с подкрепата на Община Бургас.

Поводът е 50-тaта годишнината от създаването на 'Златният Орфей'.

Единственото музикално Събитие с история и традиции, утвърдено в цял свят и популяризирало страната ни и българската песен.

В Конкурса за нова българска песен 'Златният Орфей' за участие постъпиха 98 нови песни на български автори и изпълнители.

За Фестивала ще бъде изградена концерта зала или голяма шатра със сцена в Курортен комплекс 'Слънчев бряг', в която Организатори са подготвили да представят Фестивала по нов иновативен начин с модерно светлинно шоу и уникална аудиовизуална техника.

Феновете на съвременния поп, рок и хип-хоп могат да аплодират любимците си в периода 31 август - 2 септември 2015 година

За голямата награда 'Златния Орфей' и 10 000 лв., ще се състезават Йорданка Христова, Дичо, Нора Караиванова, Петя Буюклиева, Кичка Бодурова, Маргарита Хранова, 'Синдикатът' и други изпълнители.

Генерален медиен партньор на 'Златният Орфей' 2015 е Българската Национална Телевизия и ще излъчи на живо Фестивалните вечери.


Окончателно на 26 август 2015 г.: 'Златен Орфей' няма да има

Възраждането на прекратения през 1999 г. международен музикален фестивал 'Златния Орфей' няма да се случи, поради липса на пари.

Новината е потвърдена в официално писмо на организаторите от фондация 'Генко Генов', в което се посочва, че предвиденият между 31 август и 2 септември в 'Слънчев бряг' конкурс няма да се състои.

Организаторите молят обществеността да ги извини за напразното очакване на 'така жадуваното завръщане' на фестивала на Орфей.


15 юли 2015