'Евровизия' 2016 е в Стокхолм, Швеция

'Евровизия' 2016 в Стокхолм - столицата на Швеция, домакин  61-то издание на конкурса, конкурс за песен, български представител: Поли Генова, кастинг, участници, победител, 'Eurovision Song Contest' 2016, Stockholm
Два полуфинала и финал на 10, 12 и 14 май


В конкурса за песен на 'Евровизия' 2015, във Виена, столицата на Австрия, Монс Зелмерльов, който представя Швеция, печели с 365 т.

Това отрежда 61-то издание на конкурса да се проведе в Стокхолм, столица на Швеция. За Швеция е 6-та по ред победа в 'Евровизия'.


Поли Генова е българският представител на 'Евровизия' 2016

На 26 ноември 2015 година, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) обявяви заявките, че на конкурса ще участват общо 43 страни.

Поли Генова - 'Евровизия' 2016

Украйна също се завръща на конкурса след едногодишно отсъствие, България и Хърватия - след 2 год., а Босна и Херцеговина - след 3 г.

За България ще бъде 10-то участие в престижния музикален форум:
• 2005 г. Каффе - 'Lorraine', полуфинал 49 точки, 19-то място
• 2006 г. Мариана Попова - 'Let Me Cry', полуфинал 36 т., 17-то място
• 2007 г. Елица Тодорова и Стоян Янкулов - 'Вода', финал 157 т., 5 м.
• 2008 г. Deep Zone Project - 'Take Me Away', полуфинал 56 т., 11-то м.
• 2009 г. Красимир Аврамов - 'Illusion', полуфинал 7 точки, 16-то място
• 2010 г. Миро - 'Ангел си ти', полуфинал 19 точки, 15-то място
• 2011 г. Поли Генова - 'На инат', полуфинал 48 точки, 12-то място
• 2012 г. Софи Маринова - 'Love Unlimited', полуфинал 45 т., 10-то м.
• 2013 г. Елица Тодорова и Ст. Янкулов - 'Само шампиони', 45 т., 12 м.
• 2016 г. Поли Генова - 'If Love Was a Crime', финал 307 т., 4-то място


Гласуването на 'Евровизия' претърпя най-голямата си промяна

Песенен конкурс 'Евровизия' навлеза в 61-то си издание с промени що се касае до начина на гласуване и обявяването на резултатите.

Гласуване на 'Евровизия'

Целта на организаторите е да направят гласуването непредвидимо до самия край на шоуто, като победителят вече няма как да бъде ясен преди всички държави да са обявили своето гласуване.

Запазва се системата - всяка държава ще гласува с национално жури и зрителски вот, като тежестта на двете остава равна. Журитата ще гласуват на генералната репетиция преди всяка конкурсна вечер.

Най-важна промяна е, че вотът на зрителите и журито от всяка страна вече няма да се комбинират в един общ, който да бъде представен от говорители на отделните страни, а ще са самостоятелни компоненти.

След края на гласуването, 43-те държави ще обявят последователно как са гласували техните журита. След това ще се обяви и телевотът.

Ще се съберат точките от зрителите от всички участващи държави, а обявяването ще започне от тази страна, получила най-малко точки.

Точките на зрителите ще се добавят към вече известният резултат от журитата. След края на шоуто ще се публикуват и подробни данни как са гласували зрителите и отделните жури членове от всяка държава.

В полуфиналите ще бъдат анонсирани само 10-те държави, които ще продължават напред, но ще се ползва същата система на гласуване.


Песента на България за участие в конкурса 'Евровизия' 2016

'If Love Was a Crime' ('Ако любовта беше престъпление') е заглавието на песента, с която Поли Генова ще представи отново страната ни.

Поли Генова на 'Евровизия' 2016 с песента 'If Love Was a Crime' ('Ако любовта беше престъпление')

В записа се включи и музикантът Теодосий Спасов. Изборът на тази песен за 'Евровизия' 2016 г., бе направен от утвърдените музиканти и композитори Даниел Милев - 'Дани', Стоян Янкулов - 'Стунджи', Красимир Гюлмезов, Милка Митева - директор на Националното музикално училище 'Любомир Пипков', както и представители на БНТ.


Евровизия и тази година не мина без ексцентрични участници

Александър Иванов -'IVAN' от Беларус с колоритното си изпълнение впечатли, като излезе гол на сцената в компанията на няколко вълка.

'Евровизия' 2016 - Александър Иванов -'IVAN' от Беларус на сцената в компанията на няколко вълка

Евровизия продължи с ексцентрични участници, като 'Кончита Вурст', руските 'бабушки' или метъл групата 'Лорди' от последните й години.


България се класира за финала на 'Евровизия' 2016 година

Поли Генова се класира 4-та на полуфинала на 'Евровизия' 2016 и ще представи отново страната ни на финала - 14 май 2016 от 22:00 часа.

'Евровизия' 2016 - Поли Генова на полуфинала с песента 'If love was a crime' ('Ако любовта беше престъпление')

Тоалетът й със светещи елементи я правеше да изглежда по-слаба и беше изготвен от дизайнерката Антония Попова. В съботния финал ще се конкурират 26 държави и Поли има шанс да се класира в Топ 5.


19 февруари 2016