Осоляване бебе и други вредни обичаи

Осоляване на бебето и други вредни обичаи и традиции, къпане на бебе, бебешка и детска козметика


Вредните обичаи и традиции

Стар обичай е осоляването на бебето с цел да не мирише потта му.

И колкото и абсурдно да звучи, за много майки осоляването на новороденото не е отживелица и съответно смело солят децата си, което впоследствие често има сериозни здравословни последствия.

Специална бебешка козметика

Тънката и нежна кожа на бебетата е много по-чувствителна.

Къпане на бебе

Ето защо има специална бебешка козметика, тъй като тази за възрастни може да има неблагоприятен ефект.

По същия начин водата със сол надали ще доведе до съществени проблеми при възрастните, но подобен разтвор може да бъде изключително опасен за деликатната бебешка кожа.

Има много случаи на деца, приети с екземи и рани като от изгаряне на кожата в резултат от осоляване на деца (къпането на бебето със солена вода или директното натриване на сол в кожата на бебето).

Дори са регистрирани и смъртни случаи, заради сляпото следване на такива отживели във времето и вредни 'народни' традиции.

Други обичаи и традиции от преди 150 години

• Къпане на бебето с яйце (известен е случай на едномесечно бебе, което довело до заразяване със салмонела и последвал енцефалит).

Къпане на бебе

• Натриване на главата на бебето със смачкан чесън или лук, за да му стане гъста косата ... още едни безсмислени бабини деветини.

• Мазането с ракия или спирт за смъкване на висока температура или компреси с ракия срещу колики – това може да има опасен страничен ефект, тъй като алкохолът се абсорбира от нежната бебешка кожа и може да доведе до алкохолно натравяне. Регистриран е случай с 5-месечно бебе, което спало непробудно два дни след мазане с ракия.

• Мазане на бебето с мас (особено по гънките на кожата), за да не се подсича и кожата да не се възпалява. Има по-добър ефект от някои бебешки кремчета, но лятно време мазането с мас може да спари детето, тъй като има загряващ ефект и запушва порите на кожата.

• Обтриване на кожата на бебето с пепел от дървени въглища, за да няма косми, като порасне ... как ли ще изглежда без вежди.

• Къпане на бебето в отвара от орехова шума за здрави кости, силна имунна система, хубава кожа и още 1000 здравословни проблема.

• Мушкане в дупето на бебето мушкато или сакъзче, ако има запек ... няма да помогне, само може да доведе до сериозни наранявания.

• Намазване на бебето с мас, увиване с одеало и връзване се смята, че ще гарантира, че детето впоследствие няма да има криви крака.

• Пускането на 'мръсна кръв' с бръснарско ножче - най-кошмарното.

Че някои практики са ужасни, спор няма. Но не всичко от миналите традиции трябва да се слага под общ знаменател като 'ЛОШО'. От всичко обсъждано в статията има и положителни практики.

Мазането с мас не е вредно - има добър ефект при бебета, които имат проблемна кожа и са вечно изприщени. Получава се много добър ефект еърху проблеми с кожата на бебето именно със свинска мас, след като е пробвана всякаква модерна бебешка козметика.

Ползването на домашен сапун за прането на бебешките дрехи, при наличието на толкова много съвременни препарати. Но истината е, че съвременните козметични гиганти не мислят за здравето на децата (който иска може да намери инфо в нета). Зехтиновите сапуни без химии много добре перат и махат петна. Е, не оставят познатия мирис на прах за пране и омекотител, но пак прането е чисто и свежо.