Най-полезните храни и продукти за деца

Най-полезните храни и продукти за малки деца (бебета) и най-вредни храни за детето ви


Кои храни за децата са най-полезни

Здравето на децата зависи до голяма степен от храненето им.

А кои храни задължително трябва да включвате в диетатата за деца.

• Млечни продукти

Млечни продукти - най-полезни храни за малки деца

Защо точно те, а не мляко? В края на краищата, калций се съдържа във всички млечни продукти. Но извара, кисело мляко, ряженка и др. подобни продукти се усвояват по-добре, отколкото пълномаслено мляко. Освен това, млечните продукти помагат за нормализиране на храносмилането и предотвратяване на развитието на запек.

Направете урда (извара) с полезни живи млечно-кисели бактерии, тогава чревна микрофлора на детето ще се нормализира. Ще се засили имунната система, защото голяма част от микроорганизмите, защитаващи ни от инфекции, живеят именно в червата.

• Овесена каша

Овесена каша - най-полезни храни за малки деца

Овесената каша почти не може да предизвика нежелани алергични реакции, така че често тя се използва като първи захранка. В тази каша се съдържа буквално всичко, което трябва на детето и на организма му за развитие и растеж: минерали, витамини, макро и микроелементи, аминокиселини и др. Полезна е за храносмилането.

Слузта, която се образува при варене, попада по стената на червата и стомаха и ги предпазва от негативни влияния. А фибрите включени в състава, нормализират активноста на перисталтиката и червата.

• Сьомга филе

Сьомга филе - най-полезни храни за малки деца

Тази риба е не само много вкусна, но и невероятно полезна. Така че хлапето ще я яде с удоволствие и ще подобри здравето му.

Съдържа най-важните и незаменими Омега-3 мастни киселини, които са изключително необходими за хармоничното развитие на мозъка, нормализира работата на нервната система и за добро зрение. Има витамин Д, а той е необходим за правилното усвояване на калций.

• Пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчи яйца - най-полезни храни за малки деца

Най-добрите за децата са пъдпъдъчи яйца, но пилешките също са подходящи. Съдържат белтък, който е необходим на за работата на мускулите и е градивен материал за почти всички клетки и тъкани. Съдържат витамини от група В, отговорни за работата на нервната система и регулирането на някои обменни процеси в организма.

Има и необходимите за бдителност витамини А и Д. Холинът участва в образуването на нервните влакна, а витамин Е е антиоксидант и предпазва от развитието на някои онкологични заболявания.

• Мюсли

Мюсли - най-полезни храни за малки деца

Това е склад на минерали, витамини, микро и макроелементи и други полезни и необходими за организма на детето вещества. Мюсли не е просто каша, това е микс от различни зърнени култури, сушени плодове и орехи. В ореховите ядки се съдържат полиненаситени мастни киселини, аминокиселини, лесно се усвоява протеини.

Зърнени храни са прекрасен източник на сложни въглехидрати, които се изразходват за енергия. В зърната се съдържат фибри, които нормализират и подобряват храносмилането. Сушените плодове също са много полезни и хранителни. А още - мюсли е много вкусно.

• Плодове (включително горски)

Плодове (включително горски) - най-полезни храни за малки деца

Абсолютно всички плодове са полезни за децата. Мъника ще ги яде с удоволствие! Почти всички горски плодове се съдържа витамин С, без който имунната система просто не може да работи нормално.

В някои плодове, съдържащи витамин К - участващ в процеса на кръвообразуване. Други съдържат бета-каротин, други пък са богати на желязо за лечение и профилактика на анемия. Всички плодове съдържат хранителни влакна, нормализиращи храносмилането. Най-добре е да се купуват само сезонни плодове, полезни са именно те.

• Месо (телешко и говеждо)

Месо (телешко, свинско и говеждо) - най-полезни храни за малки деца

Месото със сигурност трябва да включва и в диетата на бебето. То е източник на протеини. В червеното месо се съдържа значително количество желязо, което също е необходимо за тялото на детето.

Има доста витамини от групата В, а те са необходими за правилното функциониране на нервната система и нормалната обмяна на веществата. Без месо не може, то е най-важната за тялото храна.

• Броколи

Броколи - най-полезни храни за малки деца

Зелето често се използват като първа храна, и това не е случайно. Този продукт съдържа фибри и така помага за нормализиране на храносмилането. Има калций, който е необходим за укрепване на костите. В този сорт зеле се съдържа значителни количества витамин С, необходим за формирането и укрепването на имунната система.

Има и витамини от групата В, E, А, бета-каротин, фосфор, желязо, селен, хром, протеини, ненаситени мастни киселини и много други. Децата ядат броколи с удоволствие, ако мама прояви въображение.

• Пъпеш (диня)

Пъпеш (диня) - най-полезни храни за малки деца

Не само много вкусен, но и изключително полезен. В него има много калий, който просто е необходим за нормалната работа на сърцето и за укрепване на сърдечния мускул. Също така в състава се включва фолиевата киселина , която взема най-активно участие във формирането на тъканите и образуването на нови клетки, а също и спомага за нормализиране на работата на нервната система.

Съдържа желязо, необходимо за повишаване нивото на хемоглобин в кръвта (той е отговорен за транспортирането на кислород). Пъпеша съдържа важния витамин С, както и калций. Купуват се само в сезон.

• Цвекло

Цвекло - най-полезни храни за малки деца

Този зеленчук помага при запек и нормализиране на храносмилането. Цвеклото премахва от тялото токсините и други вредни вещества.

То е много полезно за сърдечно-съдовата система. Съдържа желязо и е ефективно средство за превенция на анемия. Също така спомага за нормализиране на обменните процеси. Като цяло е само в полза.