Как се сваля температура без лекарства

Как да свалим температурата без лекарства при деца


Лесно и с подръчни средства

Колкото по-малко лекарства приемат децата, толкова по-добре.

Особено в случаите, когато може да се мине и без тях.

При температура най-важно е да се приемат много течности

Високата температура (39-40 градуса), особено при малките деца си е драматично състояние и обикновено се дават антипиретици (лекарства за сваляне на температурата).

Сваляне на температура без лекарства

Но има състояния, при които тяхната употреба е рискована - алергии, повръщане, болки в корема, предозиране с лекарства и т.н.

Тогава е по-добре да свалите температурата без лекарства, особено ако тя не е много висока. Или да подпомогнете антипиретиците да си свършат работата по-бързо и в по-малки дози.

При температура детето да приема много течности, особено вода. В противен случай се обезводнява и поддържа температурата.

Особено подходящи са чайовете от липа, брезова кора, трицветна теменуга и малинови листа. Те предизвикват изпотяване като смъкват температурата. Залейте една супена лъжица от изброените билки с чаша гореща вода и оставете десетина минути да се запари.

След като се изпие топлата напитка, детето се завива с одеяло, за да се изпоти. Ефикасна е и напитката със сминдух - чаена лъжичка от него се вари в 250 мл. вода пет минути. Прецежда се и се взема по една супена лъжица на 15 минути до спадане на температурата.

Ако на детето не му се яде, не го тъпчете, но да пие е задължително.

Втората стъпка са студените компреси

На топлите части на тялото сложете кърпи, напоени с равни количества оцет и вода, а на краката - мокри чорапки.

Сваляне на температура без лекарства

Добра работа вършат и пластмасови бутилки с вода, предварително изстудени - под мишниците, в задколенните сгъвки и шията.

Алкохолът и спиртът вършат добра работа за външно приложени, защото бързо се изпаряват и охлаждат. Но не се прилагат при малки деца, защото се абсорбират през кожата и детето може да се 'напие'.

Не прилагайте и старата практика с обвиване със студени чаршафи, контрастът между високата температура на кожата и ниската на чаршафа е прекалено голям, детето може да изпадне в шок.

Много добре се понасят компресите на прасците. Намокрете кърпа със студена вода, изстискайте я и обвийте прасците от глезена до коляното, отгоре завийте с хавлиена кърпа и оставете 30 минути.

Използвайте и ваничка или душ за охлаждане

Поставете детето с висока температура във ваничка с топла вода, като за къпане. Постепенно, от страната на крачетата, доливайте студена вода, докато стане възможно по-хладка.

Същото може да се направи и с постепенно охлаждащ душ.

Рецепти от народната медицина и хомеопатичните средства

Препатили майки споделят - стъпалата на детето да се намажат с разбит суров белтък от яйце, температурата спадала много бързо.

Или да се сложат на стъпалата няколко тънки резенчета лимон, които се прикрепят с чорапки към ходилата на крачетата за 10-15 минути.

На много от децата влияят и хомеопатичните средства, стига да се направи правилният избор. А той е според състоянието и вида на детето (зачервени бузки, бурно начало, изпотяване и т.н.).

Хомеопатичните свещички за висока температура са особено полезни за най-малките и действат най-бързо. Не забравяйте, че лечение на температурата зависи от нейните стойности и състоянието на детето.

При много висока температура и тежко състояние на детето най-вероятно ще се наложи да се приложат традиционните лекарства в съчетание със средствата от традиционната народната медицина.