Безопасни начини за лечение на настинка

Безопасни домашни начини за лекуване на настинка, хрема или грип при бебета и деца


Лекуване на настинка, хрема или грип

През зимните месеци настинките и гриповете са зад всеки ъгъл, а когато детенцето ни е твърде малко за да му дадем лекарства, то е време да се обърнем към домашните похвати за успокояване на простуда.

Много родители бягат до кварталната аптека веднага щом усетят, че бебето им подсмърча. Но педиатрите предупреждават, че доста голяма част от лекарствата, които се продават против настинка и грип, не са безопасни за деца под 2 години и могат да са неефективни и дори опасни за деца под 6 години. Независимо дали детето ви е с настинка, хрема или грип, можете да опитате тези домашни, безопасни и елегантни начини да излекувате детето си:

Много почивка

Тялото консумира много енергия за да се бори с настинката, което може да изтощи малките (и големите). Когаот детето ви лежи и си почива – то се лекува. Проучванията показват, че стресът играе важна роля в битката с простудата. Ако детето ви е притеснено от училище или от приятели, не е зле да му се даде малко почивка, за да може да пребори симптомите по-бързо.

Всичко, от което се нуждаете е удобно и тихо място за вашето дете. За да се случи всичко по-лесно, най-добре оставете детето в леглото с любимото детско предаване, пастели и хартия за рисуване или може би някои интересен пъзел. Дори не е нужно почивката да е в леглото – ако времето е хубаво, може да сътворите удобно местенце за малчугана на верандата, където може да попие малко слънце.

Водна пара

Вдишването на водни пари спомага за освобождаване на жилавия секрет в носните кухини (съответно се отпушва носът), а ако се добави и топла вана, детето ви ще се отпусне и ще си почине повече. За да създадете влажен въздух за детето си можете да използвате овлажнител за въздух или баня с течаща гореща вода, която да създаде пара.

Ако ще включите и топла вана е добре да пуснете топлата вода от душа и да я оставите да тече няколко минути преди детето ви да влезе във ваната, за да се образува пара в банята. Ако то е досатъчно голямо, можете да го оставите да си играе във водата колкото си поиска (под наблюдение, разбира се). При деца над 2 години можете да капнете няколко капки ментово олио във ваната (или в овлажнителя), за да се отпуши по-бързо носа на детето.

Разтривки

Разтриването с подходящо мазило ще помогне на детето ви да спи по-спокойно ако е с настинка. Мазила с евкалипт, камфор или ментол са напълно подходящи. Доказано е, че нямат влияние върху болестта, но усещането за хлад в носните кухини, което пораждат, помага на болния да диша по-лесно и съответно да спи спокойно. На пазара вече има мазила специално за бебета над 3 месеца, които са безопасни и съдържат евкалипт.

Камфорът и ментолър не са подходящи за деца под 2 години. Съществуват и натурални балсами без парабени, ако предпочитате да използвате такива. Нанасянето става с масажиране на гърдичките, вратът или ггръбчето на детето. Да се избягват озните около очите и лицето като цяло, както и не трябва да се нанася върху наранена или чувствителна кожа.

Течности

Приемането на повече течности предпазва детето ви от дехидратиране, както и разгражда назалните секрети. Водата може и да е най-подходяща, но за детето ви може и да не е най-предпочитаната напитка. Използвайте плодови натурални сокове и смутита, които съдържат 100 % плодове. За бебета под 6 месеца е добре да се придържате към кърма или формула, тъй като на тази възраст нямат нужда от вода, а големи количества от нея могат дори да са опасни за здравето на бебето.

Пилешка супа или чай

Топлите течности са много подходящи при настинка. Доказано е, че се справят със симптоми като отпадналост, болки, умора и треска. Сервирайте супичката топла (а не гореща). Инстантните супи също са добра алтернатива, ако не можете да направите домашна. Освен супичка, можете да дадете на детето си и топъл чай от лайка. Той също може да подейства успокояващо при настинка или простуда.

Ако детето ви е на възраст под 6 месеца, му давайте само кърма или формула, а най-добре се консултирайте с педиатър.

Повдигане на главата (за деца над 12-месечна възраст)

Когато главата на детето е повдигната, докато лежи, то ще може да диша по-лесно и съответно да спи по-спокойно. Ако детенцето ви спи в кошарка, поставете сгъната хавлиена кърпа или ниска възглавница под матрака, там, където е главата. Не опитвайте да променяте височината на крачетата на кошарата, защото това може да я направи нестабилна. При деца, които спят на легло, една допълнителна възглавница би свършила чудесна работа. Но ако детето обича да се мести и върти, докато спи, най-добре отново поставете хавлиени кърпи или възглавници под матрака, за да не може да ги измести и за да се създаде по-плавно и удобно повдигане.

Мед

Медът спомага за почистване на гърлото и успокоява кашлицата. Дайте на детето си половин или една лъжичка мед чист или разтворен в топла вода с малко прясно изцеден лимон (за допълнително витамин C). Понеже медът е лепкав, важно е детенцето ви да си измие зъбките след като му дадете мед, особено, ако е преди лягане.

Избягвайте да давате мед на деца под 12-месечна възраст, тъй като е възможно да не се приеме добре от тялото и да е опасно за здравето.

Гаргара със солена вода

Прочистване на гърлото със солена вода се прави от доста време, защото помага при болно гърло, както и го изчиства от налепи. Но за да се случи всичко това, вашето дете трябва да може да си прави гаргара, което го могат деца над в предучилищна възраст или по-големи.

Първоначално накарайте детето си да се научи с чиста вода – да си наведе главата назад и да се опит да задъжи водата без да я гълта, след което да се опита да издаде звук с уста. Покажете му как. Важно е да знае, че водата не трябва да се гълта. Когато всичко е готово можете да смесите половин лъчижка сол в една чаша топла вода и да детето ви да си прави гаргара 3-4 пъти дневно.