7-те най-добри първи храни за бебето

7-те най-добри и полезни първи храни за бебето


Първи стъпки на захранване

В периода около 5-ти – 6-ти месец бебето вече е достигнало да един нов по-зрял етап на развитие, когато крехкият му организъм е напълно готов за първата си среща с нещо по-различно от майчината кърма (или адаптираното мляко). По друг начин казано – моментът за т.нар. твърда храна, макар и под формата на пюре, вече е настъпил. Време е за първото ястие, което ще предложите на вниманието на огладнелия дегустатор.

Предлагаме ви да се запознаете с плодовете и зеленчуците, горещо препоръчвани като първа стъпка към захранването. С кои от тях ще започнете е личен ваш избор.

Ако предлагате на бебето зеленчуците поотделно, така по-лесно ще научите кои са сред любимите му и кои предизвикват лоша реакция. След като сте наясно с обичаните храни на бебко, можете да смесите два вида заедно – например мачкани моркови и тиква.

Препоръчително е, също така, храната на бебето да поднасяте в чиста купичка с винаги стерилизирана лъжичка. Директното хранене на бебето от бурканче, което отново затваряме за съхранение, крие рискове от замърсяване и развитие на микроорганизми.

Сладкият картоф (батат)

Захранване на бебе

Някои родители отлагат за по-късен етап запознаването на мъниците си с този превъзходен зеленчук. Факт, продиктуван преди всичко от опасението им, че подчертано благия вкус на батата ще окаже силно въздействие върху оформянето на вкусовите навици на детето в полза на сладкото. Всъщност, като се замислим, кърмата също има сладък вкус. А пред природните закони и ... боговете мълчат. Така че, мили мами, изборът е ваш. Ако се боите от вероятността детето ви да развие подчертано предпочитание към сладките храни, и считате, че това ще навреди на аспирациите му към несладките, списъкът по-долу предлага достатъчно избор. Ако обаче вашето дете е било или и все още е кърмено, на него определено ще му допадне вкуса на сладкия картоф. Най-важното, което можем да знаем със сигурност е, че сладките картофи са пълни с витамини D, C, В6, с желязо, калий и магнезий.

Морков

Захранване на бебе

В това оранжево коренче се съдържа най-много каротин – провитамин А. Морковът е мощен антиоксидант и е пълен с всевъзможни полезни съставки - витамините С, А, В комплекс, D. Чудесен вариант е и сокът от моркови - ароматен, нежен и прекрасен начин да накарате мъника наистина да заобича този удивителен зеленчук.

Банан

Захранване на бебе

Бананите са перфектен избор за първа храна на бебето. Те са изключително хранителен плод, доставят нужната енергия, регулират кръвната захар. Активно участват и в изграждането на костната система. Богати са на витамините от групата B, както и на магнезий. Редно е да знаем обаче, че консумацията на твърде много банани може да доведе до запек у бебето.

Авокадо

Захранване на бебе

Авокадото е мек, вкусен и пълен с полезни мазнини плод. То е и сред най-предпочитаните и любими първи храни от малките лакомници. За да обогатите вкуса на авокадото, спокойно може да го комбинирате с други храни – плодове или зеленчуци. След като се появят първите зъбки на бебето, може да давате на мълчугана тънки резенчета авокадо за гризкане. Авокадото е богат източник на витамин К. В състава му фигурират още витамините В5, В6, В9, С и Е. Добър източник е на минералите мед и калий.

Ябълка

Захранване на бебе

Пюрирани ябълките са чудесна храна за малчовците, още повече, че са сочни и сладки. Ябълĸитe се отличават преди всичко c високото cи cъдъpжaниe нa тoлĸoвa цeнния пeĸтин и тaнини. Изключително полезни за кръвоносната система.

Тиква

Захранване на бебе

Наистина страхотен избор за първа храна на бебето ви. Тиквата е същински склад на витамини и други полезни хранителни вещества. Особено полезна е за укрепването на имунната система на мъника.

Грах

Захранване на бебе

Пюретата от грах също са добър избор при захранване на бебето. Грахът е богат на много ценни хранителни вещества. В неговия химичен състав влизат витамините С, В1, В2, В5,В6, В9 и К1, както и минерали като желязо, калций, фосфор, магнезий, цинк, селен, манган и мед, фибри и протеини. Важното при тях, обаче, е да бъдат колкото е възможно по-добре пасирани до гладка консистенция, за да не дразнят стомахчето. Все пак някои от педиатрите съветват да изчакаме малко с граха поради алергенните му свойства и да започнем въвеждането му постепеннно след друга храна. Не забравяйте, че бебетата се нуждаят поне от няколко дена, за да свикнат с новия вкус и текстура.