Най-добрият режим на кърменото бебе

Най-добрият режим на кърменото бебе, хранене на поискване, захранване


Най-добре е когато се хранят на поискване

Доказано е, че кърмените бебета се развиват най-добре, когато се хранят на поискване. През първите седмици и месеци от развитието на вашето бебе нуждите му се променят много бързо, затова и промените в ритъма на хранене са много големи и може да ви объркват и притесняват.

Какво да очакваме през първите 5 дни

В идеалния случай, вашето бебе ще бъде поставено на гърдите ви още в първите минути след раждането. На този етап то не е готово да се храни – просто има нужда да ви усети, за да се почувства сигурно. Когато първият плач стихне, бебето се отпуска и започва да разглежда света, сгушено удобно между гърдите ви. Разстоянието от гърдите до лицето му е точно толкова голямо, че то да може да ви види ясно.

Уморено от първите впечатления и унесено от това, че му говорите и го галите, бебето може да поспи 15-20 минути. Когато се събуди, ако е все още върху гърдите ви, ще започне да показва първите признаци за глад – въртене на главичката, изплезване на езичето, поднасяне на ръчичките към устата. Бебето ще започне да търси гърдата с ръчички и бузки. С избутване и наместване то стига самичко до зърното – и след няколко минутни опити, успява без помощ да засуче. Така първото кърмене обикновено е някъде между първия и втория час след раждането.

След това обичайно бебето заспива за дълъг период от време. Ако е отделено от вас, то ще се буди трудно и през големи интервали. Но ако сте заедно и бебето е в ръцете ви, близостта ви и мирисът на млякото го стимулират, така че то ще се буди да си хапва.

През втория-третия ден след раждането е възможно бебето да бъде доста сънливо заради жълтеницата. Някои деца, ако бъдат оставени да се будят сами, може да проспиват по 4-5 часа. На този етап това не е желателно – важно е да помните, че бебето трябва да се храни не по-малко от 8 пъти за 24 ч, за да се улесни извеждането на билирубина от организма му и да може жълтеницата да премине бързо. Това означава да будите бебето, ако то не се буди самичко на 2-3 часа.

Някъде на 3-4-я ден след раждането имате и още една причина да будите детето – количеството на кърмата се увеличава и гърдите ви ще започнат да се напрягат. Понякога „хранене на поискване” означава и хранене при поискване от страна на мама. Няма нищо лошо да събудите бебето за едно допълнително хапване, ако гърдите ви имат нужда от облекчение.

Втора – шеста седмица

След прибирането ви у дома, ритъмът на кърмене вероятно ще бъде хаотичен. Нормално е да имате чувството, че по цял ден само кърмите и нямате време за нищо друго. При повечето бебета на този етап храненията са бавни – 40-50 минути. После заспиват и спят около час и малко... и отново трябва да се хранят.

Има няколко различни типа нормален ритъм на хранене при различните бебета.

Режимът 'час кърмене – час почивка' е типичен в този период и като че ли е най-често срещан.

Във вечерните часове се наблюдава и един друг тип – бебето може да иска да стои на гърдата в продължение на няколко часа. Суче, уж заспива, но след 15 минути се събужда и отново иска да яде ... и така 2-3 часа. Може да се притесните, че млякото ви не е достатъчно и затова детето се буди толкова често. Но ако то ака и пишка обилно, значи се храни добре. Това дълго хранене във вечерните часове вероятно е един вид 'запасяване', тъй като често е последвано от по-дълъг сън – около 3-4 часа.

Някои бебета редовно се хранят по този начин – няколко много чести кърмения, през около половин час в продължение на няколко часа, после един продължителен сън за 3-4 часа и отново чести кърмения.

Срещат се и 'образцови' бебета, които се хранят по около 20 минути на всеки 3 часа, като по часовник. Всяко дете е различно – има бебета, чийто вътрешен часовник и нужди отговарят точно на 'предписваните' 3 часа. Няма нищо лошо в това, стига този ритъм да е изборът на бебето, без то да е приучвано или принуждавано да чака да мине точно определено време преди следващото хранене.

А какво да кажем за бебетата, които още от родилното сучат 10 мин, спят по 4 часа между храненията и съответно имат едва 5-6 кърмения, но затова пък наддават по килограм и половина на месец? Това митично бебе се среща понякога – за пълно объркване на всички представи на родителите и в противоречие с обичайната информация за това какво да очаквате.

Както виждате, режимът на бебето е доста непредсказуем и може да се променя от ден на ден. За да се допълни докрай картинката, е нужно да споменем и моментите, които обръщат с краката нагоре всичко, за което говорихме дотук.

Тъкмо свиквате с вашето бебе и мислите, че сте разпознали неговия ритъм ... и ето че един хубав ден просто не можете да го познаете. Бебето, с което сте свикнала, внезапно е заменено от едно изключително неспокойно дете, което се вкопчва като малка пиявица във вас и иска да суче на всеки половин-един час денонощно.

Паниката 'какво се случи с кърмата ми' е първата ви реакция, но всъщност въпросът е по-скоро 'какво става с бебето в този период'. А на бебето му се случва нещо хубаво - то преживява първия си период на бърз растеж и съвсем нормално има нужда от много енергия. Ще си я набави от млякото - като суче много често за ден-два.

Затова, когато се случи такава внезапна промяна, просто погледнете календара. При здравите доносени деца тези периоди са в съвсем предвидимо време - някъде около третата седмица и после около шестата седмица след раждането.

Подобни периоди ще има и по-нататък – около третия месец, а после някъде между петия и шестия месец. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-дълго може да продължава това учестено кърмене. При големите деца често трае около седмица, но в един момент всичко отново се намества.

Важно е да помните, че такива моменти са нормални – и не трябва да спирате да предлагате гърдата колкото често бебето я иска. Не е приятно да се справяте с неспокойно дете, което дори гърдата не го укротява за дълго – но 1-2 дни се издържат и после отново виждате вашето познато бебе.

Втори - шести месец

Към края на втория месец, някак без да забележите, повечето бебета са започнали редовно да проспиват един по-дълъг интервал от време вечер – около 4-5 часа. Броят кърмения също е намалял – от 8-10 са станали 6-7.

Не е необходимо вие да правите нещо по въпроса – бебето расте, стомахчето му също расте и може да поема повече кърма, така че разреждането на храненията става по естествен път при повечето бебета.

Възможно е при някои деца да се запазят кратките интервали – те зависят не само от бебето, но и от производителността на майчините гърди. Някои гърди произвеждат значителни количества, които бебето лесно поема и които позволяват да прави по-големи паузи между кърменията. Други произвеждат по-малко налично количество на едно хранене, съответно бебето хапва по-често. Това е нормално – важното е, че за 24 ч. бебето получава колкото му е необходимо и расте добре.

Около третия-четвъртия месец повечето бебета може да учестят храненията и да се върнат към чести нощни кърмения по много проста причина. Бебето расте и става все по-любопитно! В света има толкова много интересни неща за гледане и слушане, че храненето е някак на доста заден план. Всяко дребно нещо – шум, помръдване някъде в периферното зрение, ярък цвят, неочакван звук – привлича интереса на бебето и е причината то да се пусне от гърдата и да забрави за храненето. Тъй като не се е наяло достатъчно, скоро отново ще започне да мрънка за ядене ... и когато го сложите на гърда, ще се повтори абсолютно същото. В тези седмици обикновено само нощните хранения протичат кротко и бебето се наяжда добре – затова е важно да не се опитвате да ги премахвате.