Рок музиката лекува разсеяност при деца

Рок музиката лекува разсеяността и повишава вниманието, не само при децата, рокендрол, рок енд рол


Средство за повишаване на вниманието

Диагнозата хиперактивност с дефицит на вниманието се среща при потърпевшите деца твърде често през последните няколко години.

Още от ранна възраст те са неспокойни, в постоянно движение, капризни, често агресивни, с лош сън, понякога с кожни проблеми (атопичен дерматит), които допълнително засилват напрежението.

Като пораснат стават 'черните овце' в детския колектив

Все някоя беля ще направят, не ги свърта на едно място, не внимават в час, разсеяни са, пречат на връстниците си и други подобни прояви.

Рок музиката лекува разсеяността

Хубавото при тях е, че те обикновено са интелигентни, креативни, не избягват риска, смели са и обикновено успяват в живота, изправят се лесно дори след поредица от грешки или от т.нар. 'провали'.

Лошото е, че хиперактивността се съчетава с дефицит на внимание, често трудно се концентрират или го правят за съвсем кратко време.

Не са прави тези, които веднага им слагат епитети от рода на 'зле възпитани', 'разглезени', 'своенравни', 'капризни', 'несериозни' и т.н.

Тези деца си имат причина да са такива

Установено е, че причината да са такива е защото те имат проблем в предаването на нервните импулси в мозъка, затова природата им компенсира със свръхактивност, за да се стимулират тези връзки.

Рок музиката лекува разсеяността

При изследване с ЕЕГ (електроенцефалограма) е установено, че в техните мозъци преобладават алфа вълните, които са индикатор за недостатъчна активност на главния мозък, а бета вълните, индикатор за повишено внимание са значително намалени и редуцирани.

Затова напълно се отрича даването на успокояващи медикаменти, положението става по-лошо. Тези деца трябва да спортуват активно, да се движат при всеки удобен случай, за да стимулират мозъка си.

В последно време учени откриха нестандартно лекарство за лечение на свръхактивните, вечно неспокойни хора. При това приятно за тях.

Става въпрос за рокмузиката. При направените изследвания е установено, че ритмичността, силата и интензивно повтарящият се такт на рокмузиката стимулира активността на мозъка.

Рок музиката лекува разсеяността

Тази музика изолира разсейващите фактори от околната среда и създава насочен отговор при децата с дефицит на внимание.

Експериментално е установено, че при слушането на тази музика се увеличават бета вълните, отговарящи за повишеното внимание и намаляват алфа вълните, водещи до ниска концентрация.

Освен това рокмузиката с нейния повтарящ се ритъм намалява скелетно-мускулното напрежение, което е характерно при свръхактивните хора. Така се намалява тяхната моторна активност.

Затова когато вашият 'буен' тийнейджър сложи слушалките и заклати глава, не се сърдете. Организмът му подсказва, че има нужда от това.