Поникване на първите бебешки зъби

Поникването на първите млечни бебешки зъби


Първи млечни зъбчета при бебето

Поникването на първите бебешки зъби определено е от онези големи събития, които вълнуват всички вкъщи. Понякога обаче поникването на млечните зъби е съпроводено от болки и дискомфорт. Какво трябва да знаете за поникването на първите бебешки зъби?.

Първите зъбчета при бебето поникват най-често около шестия месец, но при някои деца е възможно да се появят по-рано (към края на четвърти и началото на пети месец) или по-късно (около седми или осми месец). В началото се показват долните два централни резци, а няколко седмици по-късно излизат и горните два зъба. Около първия рожден ден усмивката на малчугана има вече цели осем зъбчета. А до средата на втората годинка или около третата излизат всички двадесет млечни зъби.

Важно е да се следи с какво темпо се показват бебешките зъби, защото бавното поникване може да е сигнал за проблем. Късната поява на млечните зъби е симптом на недостиг на калций в детския организъм, а в някои случаи и на рахит.

Симптоми на поникване на млечни зъби

Никой не знае кога точно ще се появят първите зъби на бебето. Има обаче симптоми, които намекват на родителите, че моментът е настъпил. Повечето деца стават неспокойни и раздразнителни, често плачат и проявяват капризи. Сънят е нарушен, възможно е да изгубят и апетит, защото имат болки във венците.

Детските зъби са по-уязвими на инфекции, ето защо се нуждаят и от по-специална грижа. Тя трябва да започне още с поникването на първите млечни зъби. Научете от рано детето си да поддържа добра устна хигиена, за да има здрави и красиви зъби.

зародиши бебешки зъби

Бебето се ражда с 20 зъбни зародиша. Около 6-месечна възраст започват да поникват и първите млечни зъби, което е придружено с отделянето на обилно количество слюнка, температура, безпокойство, нарушен сън, мехурчета около мястото на никнене на зъба, отказ от храна, желание да хапе, подути и чувствителни венци, раздразнителност. В този период е добре да разтривате венеца с бебето с пръст и да му давате да дъвче гумени играчки. След появата на първите млечни зъби, е добре да ги миете след всяко хранене или поне само в края на деня с вода (разтвор на кислородна вода и вода 1:1) и марля или памук, за да отстраните бактериите, които могат да увредят зъбите. Когато започнете да миете зъбите на детето си с четка и паста за зъби (обикновено след първата година) се уверете, че то не я гълта, а изплюва пяната. Периодичното гълтане на пастата за зъби може да доведе до флуороза (заради наличието на флуор в пастите за зъби) – разрушаване на емайла на зъбите, появата на жълто-кафеникави петна по тях, чупливост.

Идва и момент (около 3-6 месец), когато трябва да откажете бебето от биберона и смученето на палец преди заспиване. Приспиването с биберон или с шише сок/вода/мляко в устата върши чудесна работа, но е възможно така да се увредят детските зъби – да се разместят, да се деформира захапката, да се увреди емайла на зъбите, което трайно да промени цвета им към по-жълтеникав, а самите зъби да станат по-крехки и податливи на кариеси и други стоматологични проблеми. При възникнали сериозни зъбно-челюстни деформации могат да се направят корекции с шини, но най-рано при навършване на 2 годинки и половина или 3, когато вече децата имат пълен набор от млечни зъби. А добрата грижа за тях е важна за развиването на здрави постоянни зъби след време.

Един от най-явните знаци за поникване на първите бебешки зъби е желанието на детето да дъвче играчките и биберона си. Сред разпространените симптоми са също опитите на малчугана да напъха юмрука си в устата и дърпането на ушите. Преди да се появят първите млечни зъби се забелязва и усилено отделяне на слюнка.

Някои деца изглеждат бледи, уморени и апатични, когато им никнат зъби. При други бебета обаче поникването на зъбите е по-тежко и е съпроводено с висока температура, хрема, обилно потене, възможно е и повръщане. Бузите и устните са зачервени.

Как да успокоите бебето?

За да облекчите неприятното усещане, лекарите съветват да охладите венците. Това може да стане като намокрите кърпа с вода и я подържите в хладилника, а след това я сложите на устата на бебето. Охладени напитки и пюрета също вършат работа. Ако вече сте започнали да захранвате детето, може да му дадете парче банан или ябълка, които преди това сте оставили за момент във фризера.

Друг вариант е да му направите масаж на венците. След като сте си измили ръцете, с показалеца разтрийте бебешките венци. Първоначално детето ще се бунтува, но после ще усети облекчение. Опитайте се също да му отвлечете вниманието като го забавлявате с играчки, като го гъделичкате и му говорите. Така разсейвате болката и бебето се концентрира върху играта.

Ако нищо не помага, обадете се на личния педиатър и се консултирайте с него. Не е изключено да ви изпише някакви обезболяващи.

Още съвети за поникване на първите бебешки зъби

Тъй като бебешката кожа е чувствителна, не е изключено да се появи обрив около устата заради повишеното слюноотделяне. За да избегнете проблема, задължително дръжте под ръка или в бебешката количка повече кърпички, с които да забърсвате бебешките слюнки.

Уверете се, че всички бебешки играчки са идеално чисти, за да не попаднат микроби в устата на детето, когато то 'дегустира' някоя от тях.

Когато никнат първите бебешки зъби, родителите трябва да са още по-внимателни и наблюдателни. Има опасност детето да се задави, докато облекчава болките си, гризейки биберона или някоя играчка.

Първо зъбче

Болки от никнене на зъбки, безкрайно мрънкане, рев и хленчене дни наред. Но го дочакахме геройски. Ура!

Доживяхме! Изби първото зъбче. След месеца в които болежките са на приливи и отливи ето, че малкото 'гостенче' се появи. Има деца, които се сдобиват с първо зъбче още около трети месец, други едва след девети или десети. Медицината познава и случаи на деца, които се раждат със зъби.

Едно е сигурно - ранното или късно прокарване на зъбките, не е признак за по-бързо или по-бавно развитие на детето. Това, последното е за бързащите майки и привърженичките на: 'а пък ние вече седим, имаме си 5 зъбчета, сядаме на гърне, прохождаме и знаем таблицата за умножение' ...

При някои деца никненето на зъбките е съпроводено с кашлица, хрема, разстройство или вдигане на температура. Някои кърмачета изпитват нужда да сучат по цели нощи, за да облекчават болката. Обикновено гелчетата за зъби имат краткотраен охлаждащ ефект, Панадол помага, но трябва да се ползва само в крайни случаи. Хомеопатични също помагат.

С поникването на млечните зъби, особено кътниците, които са силно абразивни и податливи на кариеси, е добре да им се сложат силанти – материали, които образуват тънък слой върху дъвкателната повърхност на зъбите, предпазвайки ги от развиването на кариеси.

Следете децата за появата на вредни навици като дъвкане на сламки и дървени клечки от сладолед, бруксизъм и прочие и предприемете навременни мерки.

Избягвайте лечението на децата ви с антибиотици, тъй като те могат трайно да увредят зъбите им.

При неправилно израстване и подреждане на зъбите, е добре да бъдат коригирани навреме, за да не създадат стоматологични проблеми за в бъдеще.