Кръщене дете - традиции, ритуал и пита

Кръщене на дете, традиции, ритуал, пита, погача, български народни обичаи, изисквания за кръщене, кръщение, кръштенка бебе, кръстник, кръстница, кръстници, купел, избор на свещ, цветя, кърпа и хавлия, покани, подаръци за гости, молитва, цена, книга за пожелания и плик за пари, украса на църква и ресторант, декорация на кръщенето, торта за кръщене златен кръст, всичко за кръщенето, как се прави, подходяща дата, съвети, Светите тайнства, верско кръщение, кръщавка, Светите Тайнства в Преданието на Църквата
Изисквания за кръщене на бебе или дете


Кръщението или кръщенето в християнството се разбира като едно от седемте тайнства за православни, католици, лутерани и англиканци.

В много църкви кръщението е предпоставка за църковно членство.


Първото кръщение в Новия завет при Йоан Кръстител

Йоановото кръщение е извършено във водите на река Йордан и е свързано с изповед и прощаване на греховете, както и покаяние.

Кръщене на Исус от Йоан Кръстител във водите на река Йордан

Според доклада на евангелията Исус се кръщава на 30 годишна възраст от Йоан Кръстител. Също някои от учениците и апостолите се кръщават от Йоан и по-късно са пренасочени към 'Божия Агнец'.

Евангелието от Матей завършва със заповедта на Исус за кръщение.

На петдесятница е изпълнена тази заповед. В своя проповед апостол Петър призовава публично за кръщение. Той посочва покаянието и дава обещание за прощение на грехове и приемането на Светия Дух.


Всичко което е необходимо за кръщене (кръщение, кръштенка)

За извършване на Св. тайнство Кръщение, освен купел и цветя, са необходими няколко аксесоара, които имат ритуален характер.

Кръщене, украса църква, купел и свещи с цветя

В избрания от вас ден на кръщенето в храма трябва да носите:
• Свещи за кръщене
• Кърпа и хавлия за кръщене и комплекти за църква
• Обувки и дрехи за кръщене
• Сапун, кърпа и зехтин - комплекти за църква (Дар за храма) ***
• Кутийка за коса
• Кутийка за кръстче
• Питка, вино и мед
*** В списъка за дарове на някои храмове и църкви с необходимите артикули за кръщенето, присъстват още пчелен мед и червено вино.

Освен задължителни аксесоари за кръщене необходими за ритуала, родителите приготвят и такива, които да направят празника уникален:
• Покани за кръщене
• Подаръци за гостите на кръщенето
• Кутия за дрехи за кръщене

За да създадете допълнително тържествена атмосфера бихте могли да се погрижите за украсата на църквата и ресторанта за кръщенето.


Символика и послание на всеки аксесоар за кръщене

Свещите за кръщене са символ на божието просвещение.

Кръщене, аксесоари, свещи

Свещите за кръщене са задължителен аксесоар на кръщенето на Вашето дете и могат да бъдат украсени изцяло по Ваше желание.

Свещта за кръщене се държи запалена по време на целия ритуал, а след това се съхранява в дома на кръщавания и се пали всяка година на рождения ден, именния ден или друг голям празник в семейството.

Смята се, че запалената свещ за кръщене носи здраве и късмет през годините. Специална свещ държи и кръстника, а в някои църкви се поставят свещи и на кръщелния купел. Всички гости държат запалени свещи, които родителите закупуват предварително от църквата.

Най-често свещта за кръщене се украсява за тържественост и за да носи елементите на празника в себе си. При желание може да предвидите украса на свещите за кръщене за кръстника и купела, като е редно да попитате в църквата, дали тези свещи трябва ги закупите от храма или можете да ги внесете, както кръщелната свещ.

Свещите за кръщене се делят на две основни групи, в зависимост от начина на производство: плътни свещи (изцяло горивни) и олекотени свещи (с горивна част 25 см.). Предпочитан вариант е 35 см. свещ, тъй като е лека и удобна за държане в ръка по време на ритуала.


Кърпа и хавлия за кръщене

Традицията повелява след изкъпването на детето в купела със светена вода да бъде поето от кръстника си в нова, най-често бяла хавлиена кърпа за кръщене, покрита с чаршафче (миро). Светената вода напоява чаршафчето (мирото) и то се пази през годините за да носи здраве и късмет на кръщелника. Кърпата за кръщене след ритуала се изплаква с чиста вода, с която после се поливат цветя и може да се използва в ежедневието на детето.


Комплекти за църква

Традицията повелява свещеника, който извършва кръщението да се дари с кърпа и сапун за така нареченото ритуално измиване на ръцете. Предлагат се готови комплекти за църква (дар за храма) с кърпа за свещеника, сапун и ароматен елей, които могат да бъдат избрани в цветовата гама на цялото кръщене и да носят неговите декоративни елементи. Към така подготвения дар за храма може да се добави червено вино и мед, стилно декорирани в кошница.


Обувки и дрехи за кръщене

Традицията повелява кръстникът да облече новопокръстеното дете изцяло в нови дрехи - от бельото до обувките. Това символизира началото на живота на детето в Християнската вяра и чистотата на душата след Кръщенето. Правейки аналогия с чистотата повечето родители предпочитат дрехите да бъдат в бял цвят, който е символ на чистота и невинност. При православните християни белите дрехи не са изискване на църквата, а е наложено като тенденция по-скоро от родителите, но в католическата църква дрешките са задължително бели или екрю. Поради желанието за разнообразие и уникалност, отличаване на сезонност и пол и не на последно място желанието за актуалност с модните тенденции оставят бялото и екрюто като водещи цветове, но все по-често комбинирани с поне още един цвят.


Празнична питка, погача (обреден хляб) или пита и мед за кръщене

Кръщене, пита

Накрая на ритуала, погачата, медът и виното се освещават.