Косата на бебето - въпроси и отговори

Косата на бебето - въпроси и отговори, грижи, прически, цвят, права или къдрава коса


Бебешките коси и прически

Ще се роди ли с коса бебето, кога ще му опада, а кога ще започне да расте, как да я миете, а как стои въпроса с бебешките прически ... ? Тези и още много въпроси около косата на бебето вълнуват всяка бъдеща майка. А ето и отговорите на някои от тях.

Ще се роди ли бебето с коса?

Тук веднага ще прозвучи до болка познатото - ако майката е имала гадене, повръщане и киселини докато е била бременна, то бебето ще се роди с много коса. Това изобщо не се знае дали има логично обяснение. Но най-логичното обяснение е това – ако родителите имат гъсти и здрави коси, то те ще имат бебе с много коса, докато родителите с по-рядка и тънка коса ще имат бебе с много малко или никаква коса. Някои бебета се раждат с малко коса или по-скоро мъх, други пък са с много гъста коса, а трети пък се раждат без никаква коса. Така или иначе, не трябва да се обръща голямо внимание на количеството коса, с което се е родило бебето, защото тя ще опадне и на нейно място ще израсне друга.

Цветът на бебешката коса обикновено не е цветът на постоянната коса на детето за в бъдеще. Бебето може да се роди със светло руса коса, а след няколко месеца или 2-3 години тя да се оцвети в кестеняво. Ако пък бебето се е родило с тъмна коса, то най-вероятно цветът ще се запази и вероятността от изсветляване е много малка. Обикновено около 3-годишна възраст вече е известно какъв ще е окончателния цвят на детската коса, но не е изключено в пубертета да настъпи лека промяна. Това какъв цвят коса ще има детето и това дали ще е права или чуплива зависи в голяма степен и от наследствения фактор.

Кога ще падне косата, с която бебето се е родило и кога ще порасне нова такава?

Ако бебето се е родило с коса, обикновено към 4-5 месец тя започва да пада. При някои бебета косата капе и паралелно с това расте нова, други пък остават известно време плешиви, но после новата коса израства с бързи темпове. И около 7 месец обикновено бебетата вече имат прилично оформена прическа.

Ако пък мажете главата на бебето със зехтин или някакъв вид козметика против млечни корични, то най-вероятно косата ще окапе напълно доста рано след раждането, но след няколко месеца ще се появи нова.

Защо косата на бебето не е равномерно гъста навсякъде?

Ако бебето се роди с коса, когато започне да пада, обикновено се образуват плешиви участъци по главата, тъй като косата пада на кичури и то най-напред там, където главата се опира в дрехи или се търка при въртене в областта на тила или във възглавницата по време на сън.

Коса бебе

Когато пък започне да расте новата коса на бебето, също може да забележите, че на места изниква по-бързо и е по-гъста, отколкото на други. За да избегнете това, слагайте бебето да спи на различна страна, за да не се притиска само едната половина на главата по време на сън, което води до неравномерен растеж на косата.

Обикновено равномерният растеж и гъстота на косата се наблюдава, когато бебето започне да пълзи, ходи и да може да седи седнало, така че да се намали триенето при лежане.

Къпане и грижа за бебешката коса

Използвайте специални бебешки шампоани, но не мийте повече от два пъти в седмицата косата на бебето. Подсушавайте внимателно, без търкане, тъй като кожата на главата е тънка и чувствителна. Използвайте мека четка за разресване (особено ако косата е гъста и се заплита), която помага и при наличие на млечни корички. Ако решете косата на път, сменяйте мястото му често, за да расте косата равномерно, без да приема определена посока. Често срещан проблем при бебетата с по-гъста коса е заплитането. Продават се специални спрейове за разресване на бебешка коса, а може да миете косата и с чай от невен, който прави косата по-мека и спомага разресването.

Да подстрижете ли изцяло косата на една годинка?

Основанието за бръсненето на децата на годинка е вярването, че косата им ще започне да расте по-здрава и гъста. Прическата 'нула номер' обаче ще доведе само до равномерно израстване на новата коса, без да касае здравина, гъстота и прочие неща, заложени от гените. Може и въобще да не подстригвате косата на детето, а само да взимате връхчетата, в случай, че имате дъщеря и искате да й пускате дълга коса, но е важно да се подстригва бретона, както при момчетата, така и при момичетата, за да избегнете появата на очни проблеми.

Права или къдрава коса?

Къдрава коса - доминиращ фактор. Ако единия от родителите има къдрава коса, детето може да има чуплива коса или дори къдрава коса.

Ако бебето има къдрава коса, много майки се страхуват, че ако подстрижат косата, с това ще си отидат завинаги и къдриците. Но и тук нещата опират изцяло до ген и подстригването или не няма никаква връзка.

Руса коса

Русата коса - също е рецесивен белег. Ако майката и таткото са блондини и детето ще бъде с руса коса. Ако единия родител е с тъмна коса, а другият със светла, то детето ще бъде с тъмна или средно между цвета на косата мама и татко. Просто имайте предвид, че всички потомци на източните славяни в ранно детство, са светли и около 10-12 година възраст вече се оформя трайния цвят на косата.