От пълзене към прохождане на бебетоКога бебето започва да пълзи?

Мечтата на всяка майка е да види как бебето й пропълзява, а не след дълго и прохожда самостоятелно. Кога се случва всичко това, нужно ли е бебето да използва помощни средства при прохождането и каква е вашата роля в този важен за детето период?

От 6 до 12-месечна възраст бебета започват да правят опити да пълзят - някои по-рано, други по-късно, в зависимост от това дали детето ви е по-енергично и любопитно, или е по-спокойно. Теглото, гена и цялостното развитие на бебето също оказват влияние върху това кога ще настъпи момента на пропълзяването.

Преди всичко е важно да не пришпорвате бебето по-бързо да усвои пълзенето, а да го оставите да се научи само тогава, когато се чувства готово. Вашата единствена задача е да не оставяте бебето без надзор, защото веднъж тръгне ли, няма спиране, с което се увеличава опасността да се удари някъде, да счупи нещо, да се нарани и т.н.

Някои бебета започват да пълзят първо назад или леко настрани, като, седнали на дупe или легнали по корем, се избутват с две ръце назад. Така че не се шашкайте, ако станете свидетели как бебето ви обира паркета, суркайки дупe назад. Други пък започват да пълзят като командоси или просто да се влачат по корем. Но след много кратко време бебето ви вече ще умее да пълзи на четири крака.

Опасности за бебето пълзене и ходене

Кога в време за прохождане?

Някои бебета дълго време пълзят, преди да проходят, други пък, със съвсем малък опит в пълзенето, тъй като са пропълзяли късно, започват да вървят. Прохождането е предшествано и от умението бебето да стои седнало, без опора, и да се изправя, подпирайки се на нещо, което обикновено се случва около 6-9 месец. А самото прохождане е нормално да се случи в рамките на 10 и 15 месец. Но докато бебето формира центъра си на равновесие, е нормално да ходи леко странно и притеснително според вашите разбирания - да криви колена и глезени навън или навътре, да ходи на пръсти, например. Но не след дълго детето ви ще започне да стъпва съвсем правилно.

Опасности за бебето пълзене и ходене

Какво ще улесни прохождането на бебето?

Не правете компромис с детските обувки, които купувате. Дрехите може да са втора употреба, но не и обувките. Те трябва да представляват стабилна опора за детето, да не са му нито тесни, но не и съвсем хлабави, за да не се криви крачето в тях. Избягвайте и прекалено твърди или прекалено меки (терлици например) обувки. Понякога именно обувките са ключът към прохождането на детето. И все пак повечето бебета се чувстват най-удобно и стабилно (а това е и най-здравословно, стига сезонът да го позволява) да ходят боси, така че не бързайте с обувките.

Проходилките във всичките си вариации, предлагани на пазара, са най-познатото и предпочитано средство за прохождане на детето. Но реално те забавят прохождането на детето, тъй като то се учи да върви с опора, без да се упражнява да пази равновесие и да ходи само. Така без проходилка детето се чувства несигурно и се решава да върви само тогава, когато има за какво да се опре. Освен това, с проходилка детето свиква да се движи много бързо и след като проходилката се махне детето продължава да се опитва да върви със същата бързина, но резултатът е често падане и обезверяване на детето, че може да се справи без проходилка. С проходилка детето трудно усвоява и как да пада безопасно.

Каишките са друго приспособление, което има за цел да помогне на детето да проходи. Ефектът им обаче отново е отрицателен. С тях на практика спъвате детето в желанието му да се научи да ходи само, не след дълго то се изнервя и губи ентусиазма си да се научи да ходи, тъй като се чувства контролирано (буквално като кученце). Каишките са по-скоро улеснение за възрастните, а не за децата.

Нужно ли е да държите непрестанно детето за ръце, когато се учи да върви? Това е ваш избор, но все пак е по-добре да оставите детето да се учи само и само при необходимост да му помагате. В противен случай ще го свикнете да върви само, когато някой го държи, а това няма да се отрази добре на кръста ви. Оставете детето да пада, става, да се подпира и върви само, така както природата предполага. Детето няма нужда от водене за ръце!

Опасности за бебето пълзене и ходене

А от моментът, в който детето ви пропълзи и особено, когато проходи, е особено важно да обезопасите дома си. Вижте и съветите как да се погрижите за безопасността на малките пакостници и кои са опасните предмети за тях.