Неща, които не знаете за бебешкия сън

Неща, които не знаете за бебешкото спане и бебешкия сън


Какво не знаете за бебешкото спане

Когато на бял свят се появи вашето бебе, вие ще бъдете постоянно около легълцето му. Ще го гледате дори когато спи.

Сънят е едно от нещата, които най-много озадачават младия родител. Причина за това е че младите родители се притесняват дали бебето диша, как спи, дали не му е топло, студено и т.н. Повечето от нас се учим по трудния начин – чрез безсънни нощи и уморителни дни. Но защо бебетата не спят като всички нас? Ето и отговорите:

Някои новородени са нощни птици

Много бебета пристигат на този свят със съвсем преобърнат режим на спане – те спят повече през деня, а нощите запазват за активност. Бебе, което се буди на всеки час през нощта за игра, хранене или внимание, може да доведе до доста изтощени през деня родители. Това е стресиращо, защото телата ни не са пригодени да стоят активни цяла нощ (типичен пример е нощната смяна в някои професии). Опитайте се да поспивате по време на по-дългите дремки на бебето си и помнете, че това е само временно.

Когато мозъкът и централната нервна система на бебето се развият, то ще започне да поспива за по-дълго време и по-често през нощта. Повечето бебета се напасват към домашния режим за около месец. Може да забързате този процес като осигурявате тъмна и спокойна среда през нощта, както и слънчева и шумна среда през деня. Денят е и времето, когато да общувате повече с детето си, а през нощта сведете активностите до минимум, за да знае то, че е време за сън.

Бебешкият сън е неспокоен и непрeдвидим

През първите седмици от живота си, бебетата ще спят през по-голямата част от ежедневието си. За съжаление, те не спят за повече от два до четири часа наведнъж. Новородените спят по 14 до 18 часа дневно през първата си седмица и от 12 до 16 часа на ден, до навършване на един месец. Разбира се, тези периоди могат да варират според бебето. Все пак, дори и малкото съкровище да е поспаливо, може да се окажете в ситуация, в която усещате преумора.

Според последни проучвания, около 70 % от майките твърдят, че липсата на сън е най-трудната част от гледането на новородено. Това се случва, защото сънят на новороденото е доста непридвидим – понякога може да спи по 4 часа, а след това да се събужда само след 1 час сън. Чести са и случаите, в които новороденото спи по 20 часа в денонощието. Всичко това не трябва да ви изненадва или притеснява. Опитайте се да поспивате, когато и бебео ви спи, за да не се преуморявате.

Бебето издава звуци по време на сън

Това е съвсем нормално за вашето новородено. Сънят на бебето ще бъде дълбок, шумен и с леки движения, известни като страхови-рефлекси, в които бебето е възможно рязко да помръдва с крачета или ръчички.

Дишането на бебето става на цикли. Редуват се по-бързи и и по-дълбоки цикли на вдишвания с по-бавни и по-плитки. Възможно е в рамките на 2-3 секунди бебето да спре дишането си и след това да започне да диша дълбоко.

С времето дишането по време на сън ще се нормализира.

Бебето ви сънува повече от вас и се усмихва насън

В около 50 на 100 от съня си вашето бебе сънува. При възрастните от общия сън само 20 на 100 е сънуване. Дишането става неравномерно, очичките се движат под клепачите и често може да го видите да се усмихва, а някои бебета дори се смеят насън.

Новородените не се нуждаят от тишина и спокойствие за да спят

Всички бебета могат да спят в шумна обстановка, което не е изненада, като се има предвид факта, че са прекарали 9 месеца в корема на майка си, където не е най-тихата среда, както пограшно се смята. Пулсът, храносмилателната система и други телесни функции са доста шумни, когато си толкова близо.

Повечето бебета спят по-спокойно на някакъв лек постоянен шум, като от вентилатор, например. Но като цяло, поне в началото, няма да има нужда да пазите пълна тишина или да се притеснявате, че ако излезете навън с бебет, ще нарушите съня му. Умението да спят в шумна среда е толквоа развито при някои бебета, че родителите им често се притесняват дали слухът им е достатъчно здрав. Ако имате такива съмнения – консултирайте се с педиатър.

Бебетата имат собствен характер по време на спане

Точно както при възрастните, новородените също се различават по начина си на спане, някои спят по-дълбоко, други по-леко. Това се забелязва по-лесно от родители на повече от едно дете. Първото дете може да спи дълбоко и непробудно, а второто по-неспокойно и да се буди често.

Също така характерът може да се прояви и преди сън – някои бебета ще се борят срещу приспиването, а други много по-лесно ще заспиват.

Бебетата спят по-спокойно в по-свободно пространство

По принцип детските легълца са отрупани с възглавнички и плюшени играчки, но е доказано, че сънят на новороденото е по-спокоен в по-свободно пространство. Детско легло без възглавници и играчки може да ви се струва хладно и неудобно място за почивка, но е факт, че новороденото се нуждае само от свободно детско легло и добре опънат чаршаф за да спи.

Премахнете от леглото всичко, което може да попречи на спокойния сън на новороденото, да затрудни дишането му или да го затопли до прегряване, като плюшени играчки, одеяла, възглавници.

Безсънните нощи са неизбежни

Спите или нямате възможност за това - вероятно е най-обсъждания въпрос след грижите за бебето.

Безсънните нощи за вас и вашия партньор са неизбежни за първите шест седмици, а понякога и 12 седмици. Повечето новородени спят хаотично, така че почивката за вас ще бъде предимно дневна, а нощно време ще будувате.

Новите родители откриват жизнената важност от съня още първите няколко седмици след раждането. Качеството и количеството на бебешкия сън засягат съществено всеки в домакинството, и естествено е да има разлика в поведението и настроението на бодри и отпочинали родители и членовете на семейството, които са недоспали.