Улични мекици за закуска пухкави пържени

Рецепта улични мекици за закуска, пържени, въздушни, пухкави, направени от баба


Време на приготвяне: 20-25 минути


Продукти за 15-20 мекици:

4 ч.ч брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
1 с.л. суха мая
2 ½ ч.ч. топла вода

Начин на приготвяне:

Тестото се приготвя от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи гъста каша.

Купата с тесто се покрива с намаслено фолио и се оставя да престои в хладилника до сутринта.

На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли. Тестото е лепкаво, но това да не ви притеснява, точно такова трябва да е.

Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото е доста лепкаво.

Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина на тигана или фритюрника.

По желание може да се пробие в средата дупчица с пръст.

Пържи се до златисто. След като се извадят се поставят на хартия, за да поеме излишната мазнина. Ето това са готовите мекици на баба.

Мекиците са може би една от най-българските закуски наред с попарата със сирене, която е хапвало почти всяко българско дете.

В днешно време да закусваш хубави мекици обаче се превръща все повече в лукс в домашни условия, защото коя домакиня ще тръгне да меси, когато на всеки втори ъгъл вече има баничарници, предлагащи какви ли не закуски, вкючително и така наречените 'улични мекици'.

За тези обаче, които държат на домашното и искат да се преборят с мита, че пухкави мекици стават трудно е предложената рецепта.


Улични мекици се поднасят със сирене, сладко или айран.


Приятен апетит! Да ви е сладко!