Пролетна умора още през месец февруари

Пролетна умора през месец февруари, зимна депресия
Възможно ли е наистина това?

Симптомите при този тип умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, както и намалено ниво на физическа активност.

Това често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото. Симптоми на пролетна умора понякога могат да започнат още през есента и да продължат през зимата и пролетта.

Пролетната умора ще събори голяма част от българите още през настъпващия февруари, вместо както е обичайно през месец март, прогнозираха медици. Причината е, че през най-късия месец в годината времето ще е доста променливо и ще се редуват много студени снежни дни и слънчеви часове, характерни за ранното лято.

Пролетна умора

Именно заради тези резки температурни амплитуди от минус 15 до плюс 20° C, които се очаква да дойдат с Малък Сечко, човешкият ни организъм ще бъде доста уязвим към различните инфекции и голяма част от хората ще страдат от внезапна умора и силна отпадналост.

Не се учудвайте, ако през февруари по-често ви боли глава, по-лесно изпадате в лошо настроение, чувствате се отпаднали, както и трудно успявате да се концентрирате, а работоспособността ви е занижена.

Пролетна умора

Според различни изследвания пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Особено изложени на риск са възрастните, жените и хората с нестабилно кръвообращение, както и тези, които не са се упражнявали през зимата. Като цяло обаче зимата и студът ще напомнят за себе си през целия февруари, а скиорите ще имат повод за радост, тъй като условията по планините за тях ще са благоприятни, прогнозират метеоролозите. Те обаче предупреждават любителите на зимните спортове да не забравят повишената опасност от лавини в този период.

Заради отрицателните температури във високите части на планините са възможни измръзвания и заледявания, бъдете внимателни при излизане в планината и носете всички необходими инструменти и екипировка за оцеляване в студа, съветват още синоптиците. Като цяло следващият месец ще бъде поне с градус и половина по-топъл от нормата. Обикновено максималните температури ще са между 5 и 10 градуса. Между 9 и 15 февруари ще бъде най-студено. Тогава в някои райони на страната термометрите ще показват до минус 15. Сняг ще вали на 9 и 14 февруари.

Застудяването обаче ще бъде краткотрайно, след което се очаква времето да се стабилизира с нормалните за Малък Сечко температурни стойности. През втората половина на месеца се очаква да има 4-5 мъгливи дни. В последните десет дни от февруари времето ще започва леко да се подобрява, напомняйки на хората и природата, че идва пролетта. Честата промяна във времето идния месец ще се определя от средиземноморски циклони, минаващи през Балканския полуостров, те дават отражение на времето в България. От тук идва и динамиката, предизвикваща ту затопляне или мраз през февруари.

Пролетна умора може да се причисли към т.нар. сезонни афективни разтройства, към които се отнася и зимната депресия. Това са нарушения, които се случват през определен период от годината и засягат по-често жените от колкото мъжете. Засягат се предимно млади хора, но може да се наблюдава при хора от всички възрасти. С отдалечаване от Екватора, нарастват случаите на пролетна умора и сезонни афективни разтройства.