Прекаляване със съня вреди на здравето

Прекаляване с твърде много дълъг сън и спане вреди на здравето и красотата


Колко опасно е успиването

Всички знаем за ползите от добрия сън. Когато имаме и няколко последователни почивни дни, с удоволствие се отдаваме на сънуване и почивка.

Британското издание 'Фимейл фърст' обаче наскоро публикува списък с потенциалните вреди, които би могло да ни нанесе прекомерното спане.

Твърде дългият сън е опасен за здравето!

На първо място твърде многото сън пречи на нашата памет.

Според учени от Американската гериатрична асоциация хората, които спят повече са ментално две години по-възрастни от тези, които получават точно необходимата им доза сън.

Оказва се, че спането влияе на шанса да получим инфаркт. Хората, които спят по-дълго имат 46 % по-голям шанс да получат сърдечен удар от останалите.

Същото важи и за шансовете за изпадане в депресия, като поспаливите са далеч по-склонни към това, показват данни на Центровете за контрол на заболяванията на САЩ. Успиването често пъти може да доведе до отпадналост и умора, които могат да доведат до депресия.

Диабетът също се влияе от съня ни. Хората, които спят повече от 8 часа на ден имат по-дълги периоди, в които не са активни, което води до повишени нива на глюкоза и възможност за развиване на диабет.

Едни от често срещаните проблеми на съвремието - главоболието и мигрената, също зависят от съня, но не както сте предполагали. Поспаливите имат повече проблеми с главоболието от останалите хора.

Един от често срещаните проблеми на съвремието - главоболието и мигрената също зависят от съня, но не както сте предполагали. Поспаливите имат повече проблеми с главоболието от останалите хора.

Спане дрямка

Същото важи и за спането през деня в необичаен час, което може да доведе до притеснение, мъчително безпокойство и загуба на апетит.

Колко обаче е правилното време за сън?

Според лекарите това е между 7 и 8 часа като по-малко от 6 и повече от 9 са опасни за здравето.

Всеки четвърти има проблем със съня

Всеки четвърти човек в света има проблеми със съня, показват данни, направена от Световната асоциация за профилактика на съня.

Спане дрямка

Проблемът е сериозен, тъй като в сън прекарваме 1/3 от живота си. Според последната класификация съществуват около 85 вида различни нарушения на съня. Най-често срещаните са инсомния (безсъние) и сънната апнея (спиране на дишането).

В най-много от случаите пациентите страдат от безсъние. Трудно заспиват, често се будят през нощта и след това са уморени.

Последни проучвания отново потвърждават, че за да сме здрави физически и психически е необходим между 7 и 8 часа сън.

Очаквано бебета и децата трябва да спят най-много, а на хората над 65 години стигат и 6 часа.

Не е добре сънят да е нито по-малко, нито повече.