Копривата за здрава коса и нежна кожа

Копривата за здрава коса и нежна кожа. Коприва за грива като на самодива
Коприва за грива като на самодива


Младата коприва е съкровищница на витамини, органични киселини и минерали с подхранващи и стимулиращи растежа на косъма фибри.

Възвърнете мигновено блясъка, здравината и красотата на косата си.


За гъста и сияйна коса, с обем и без пърхот

Копривата е чудесен помощник в борбата с косопада. Тя сгъстява косата, придава й обем от корена до върха, виталност и блясък.

Коприва коса кожа

Копривата цъфти едва на пролет, но можем да се възползваме и от изсушения вариант. Дори и суха копривата е съхранила всички полезни свойства и качества, с които природата щедро я е дарила.


Копривата - Пепеляшка в царството на билките

За разлика от други билки, копривата лекува с листата, стеблата и с корените си. Ето изпитани отвари с коприва за здрава и сияйна коса.

Коприва коса кожа

За гъста и сияйна коса без пърхот:
Копривата е чудесен помощник в борбата с косопада. Тя сгъстява косата, придава й обем, виталност и нежен блясък. Кипнете шепа листа в 1 л вода и добавете към нея 1-2 с.л. ябълков оцет. С прецедената запарка облейте косата, без да отмивате след това.

Срещу мазна коса:
Залейте шепа листа с 200 мл етилов спирт (70 %), водка или ракия в стъклено бурканче. Оставете да престои 4-5 дни на тъмно, след което втривайте тинктурата в скалпа един път на ден, за около 1-2 седмици.

Срещу косопад:
Шепа листа залейте с 300 мл винен оцет. Варете сместа не повече от 30 минути, прецедете и облейте косата. При по-упорит косопад вместо листата или към тях добавете шепа корени от коприва.

Пареща коприва:
Повишеното производство на DHT (мъжки хормон) води до загуба на коса и при мъже, и при жени. Наберете коприва с ръкавици, потопете пресните стръкове в буркан със зехтин и го затворете. Оставете да престои на хладно и тъмно място 2-3 седмици. Като изтекат, можете да си правите ободряващи масажи на скалпа с полученото масло.


Вълшебните свойства на копривата

Копривата е универсално лекарство, полезна храна и същевременно наш верен съюзник във вечния стремеж към постигане на красота.

Това е така поради факта, че тя съдържа над 20 аминокиселини (повечето от които са незаменими), желязо, калций, витамин С, витамин А и още много други благини. При това в една чаша попарена коприва има само 37 kkал и почти никакви мазнини (0,1 г).

Тя е с високо съдържание на желязо (7,7 до 17,5 % от дневната препоръчителна доза) и това я прави подходяща за хора, страдащи от анемия, или пък по време на менструация. Копривата е и чудесен източник на калций - една чаша от нея представлява 40 % от количеството калций, което е необходимо на организма ни за деня.

Прочуто и всеизвестно е нейното благотворно и пречистващо въздействие върху кръвта, а оттам и върху бъбреците, черния дроб, жлъчката и стомаха. Освен това благодарение на съдържащите се в нея ензими, стимулиращи кръвообразуването, копривата е прекрасно средство за борба с анемията, малокръвието и дори с левкемията.